Прийом замовлень
0 (800) 33-32-43
Відділ консультацій
0 (800) 33-72-73
0

Календар садівника-городника на вересень

Що необхідно зробити в саду і на городі у вересні

Мудре прислів'я говорить: вересень пропустиш – урожай втратиш, а це означає, що не час відпочивати – дачний сезон у самому розпалі! Вашої уваги чекають і сад, і город.

Вересневі садові роботи


Роботи в саду варто проводити після збирання фруктів. Вам потрібно:

  1. Обробити крони великомірів від шкідників і хвороб. Проти комах допоможуть потужні інсектициди – після збору плодів вони стають безпечними для людини, оскільки не потрапляють на столи разом з урожаєм. Зрозуміло, техніки безпеки при обробці потрібно, як і раніше, строго дотримуватися.
  2. Ваші улюблені яблуні та груші можна врятувати від парші за допомогою розчину сечовини (400 г/10 л води).
  3. Підгодувати дерева. Це дуже важливий етап, оскільки коріння дерев продовжує активно розвиватися і «збирати сили» для майбутнього врожаю. Акуратно перекопайте приштамбові кола і внесіть в ґрунт калійні та фосфорні добрива (їх кількість залежить від віку і сорту дерева), зверху замульчуйте їх шаром компосту.

Видалити зламані та хворі гілки. В процесі збору врожаю деякі гілочки можуть виявитися зламаними, позбавляйтеся від них без жалю, так само, як і від хворих побратимів. У молоденьких дерев варто прищипнути активно зростаючі верхівки, тоді стовбур встигне визріти до настання холодів.

Роботи з ягідниками у вересні


Вересень – найкращий час для живцювання чорної смородини і порічок. Наріжте живці з середньої частини однорічних пагонів (на них повинно бути не менше 6-7 бруньок). Готовий матеріал помістіть у розрихлений ґрунт під 45-градусним кутом, заглиблюючи на 20 см, на відстані 10-12 см один від одного. Живці рясно поливайте, але акуратно, а з настанням холодів – замульчуйте міксом з торфу й перегною.

Городні клопоти у вересні

Боротьба з капустянкою


Капустянка – небезпечний садовий шкідник, який вміє літати, зариватися в землю і плавати, тому перемогти її досить складно. Найбільш сприятливий період для боротьби – осінь, коли капустянка шукає укриття на зиму.

Вам необхідно викопати кілька ям у різних куточках ділянки глибиною до півметра і наповнити їх гноєм – капустянка вважатиме пастку ідеальним місцем для зимівлі і зариється в неї. З настанням морозів вам залишиться лише розкидати вміст ямок, і комаха замерзне. Ще більше методів боротьби з капустянкою ви можете прочитати тут.

Перекопування грядок перед зимою


Ті грядки, з яких ви вже зняли урожай, звільніть від рослинних решток і перекопайте на глибину до 8 см. Таким чином ви допоможете птахам склювати більше комах-шкідників та їх личинок. Через 1,5-2 тижні грядки переоріть або глибоко перекопайте. Для підвищення родючості можна закласти в ґрунт здорове бадилля квасолі, моркви або буряка. Для захисту від комах – розкидайте насіння нагідок і чорнобривців.

Підготовка грядок для підзимового посіву

Плануєте підзимовий посів редиски, моркви та інших холодостійких культур? Тоді з середини вересня займіться підготовкою ґрунту:

  • перекопайте його – для рослин, у яких довгі корінці, наприклад, ревеню, перекопувати потрібно не менше, ніж на штик лопати;
  • очистіть від бур'янів;
  • внесіть добрива. Незайвим буде додати в ґрунт просіяний річковий пісок і попіл – найбільш корисним і багатим мікроелементами вважається той, що утворюється при спалюванні березових дров.

Сам посів варто починати не раніше кінця жовтня – початку листопада.

Посадка озимої цибулі та часнику


Остання декада вересня – правильний час для посадки озимого часнику і цибулі в північних областях України (в південних, центральних і західних областях приступати до сівби потрібно не раніше жовтня).

Ґрунт починайте готувати з другої декади вересня так, щоб до моменту посадки він встиг осісти – у пухкій землі дольки можуть піти надмірно глибоко.

Цибулю-сіянку і ріпку садіть на відстані 4 см, між грядками витримуйте по 15 см. Грядки прикрийте сумішшю торфу й перегною, а в листопаді збільште мульчуючий шар до 8 см. Культури обов'язково поливайте 1 раз на тиждень. Через 30-35 днів після посадки підгодуйте цибулю добривами (розчин коров'яку + 20 г суперфосфату + 10 г калійної солі). Навесні посадки можна прорідити, всю «зайву» зелень використовуйте для приготування вітамінних салатів.

Догляд за капустою у вересні


Пізня білокачанна капуста продовжує активно нарощувати масу, а значить, її потрібно як і раніше поливати та підгодовувати. Для підгодівлі підійде розчин коров'яку або куряка (1:6 чи 1:12, відповідно). Під кожен вилок треба вилити по літру добрива, а потім полити його водою (не менше 1 відра).

Цвітна капуста і броколі менш вологолюбні, проте все одно варто стежити, щоб земля під ними не пересихала. Щоб качани цвітної капусти залишалися білими і щільними, акуратно притіняйте від прямих сонячних променів. У брюссельської капусти обривайте все пожухле листя з нижньої частини стебел, це допоможе зберегти поживні речовини.

Якщо погода не дозволяє визріти цвітній капусті, її можна доростити. Для цього виберіть рослини з головками не менше 3-5 см і пересадіть їх в контейнери. Посадки рясно полийте і стежте, щоб у майбутньому земля не пересихала. Оптимальна температура – трохи вище нуля, світло рослинам не потрібен (ємності з капустою можна поставити в підвал).

Огірки восени? Чому б ні!


Пізньостиглі сорти огірків дають урожай аж до самих заморозків. Однак, щоб плоди не гірчили, продовжуйте їх активно поливати (виключаючи дощові дні). На масові закрутки вам, звичайно, не вистачить, а от побалувати себе свіжим салатом – якраз!

Догляд і збір баштанних у вересні


У вересні дозрівають багато сортів і видів баштанних. Для збору довгоочікуваного врожаю неушкодженим, стежте, щоб плоди не лежали на землі, інакше вони будуть гнити. Щоб уникнути цього підкладіть під кабачки і патисони дерев'яні дощечки.

Початок осені – час дозрівання гарбуза. Ця культура боїться будь-яких заморозків і, підмерзаючи, тут же починає псуватися, тому її важливо вчасно зняти з грядки. Стиглість визначайте за такими ознаками:

  • зміна плодоніжки: у великоплідних сортів вона стає грубою, схожою на пробку, а у мускатних – змінює забарвлення;
  • прояв візерунка на кірці – коли гарбуз дозрів, він стає максимально чітким.

Зрілі баштанні зрізують з лози, залишивши пеньки плодоніжок довжиною у кілька сантиметрів. Якщо дозволяє погода, бажано залишити зрізаний гарбуз на грядках ще на 10-15 днів. Осіннє сонечко злегка пров’ялить плоди і збільшить їх лежкість.

Збирання картоплі


Початок осені – час збору середньостиглої і пізньої картоплі. Приступайте до робіт виключно в суху погоду. Щоб бульби краще зберігаються взимку, розкладіть їх на повітрі та зрідка перевертайте. Будьте пильні – якщо перетримати картоплю під сонцем, вона може позеленіти і стане непридатною в їжу. Оптимальна температура для зберігання 2-5°С.

Що робити, щоб морква лежала всю зиму?


Щоб морква добре і довго зберігалася, її треба правильно підготувати. За 1,5-2 тижні до збирання підгодуйте коренеплоди золою або калійними добривами. Коли прийде термін, акуратно їх викопайте, очистіть від залишків землі і видаліть хвостики. Вимийте морквини у воді так, щоб не пошкодити шкірку (для знезараження можна додати туди кілька кристалів марганцівки). Для просушування викладіть урожай на папері або полотні у тіні.

Зберігайте морквину в гратчастих контейнерах, щоб не порушувати природну циркуляцію повітря.

Як збирати кореневу петрушку, буряк, дайкон?


Середньопізні та пізні сорти буряка можна збирати, коли середня температура опуститься до 10°С – в цей час вони перестають рости. Щоб не пошкодити коренеплоди, викопуйте їх вилами. Бадилля можете відрізати ножем або просто скрутити, нижнє коріння також акуратно видаліть, тоді врожай буде краще зберігатися.

Дайкон, редьку і кореневу петрушку збирайте через тиждень після збирання буряків. Ці коренеплоди не так «тримаються» за ґрунт, тому їх можна висмикнути, просто потягнувши за гичку. Залишки землі акуратно струсіть, а бадилля зріжте гострим ножем на рівні плічок овочів.

Як розсортувати бадилля


У вересні дозрівають пізні сорти багатьох овочів – помідорів, фізаліса, перців. Зберіть весь урожай, гідний вашої уваги (у тому числі зелені томати – їх можна залишити дозрівати на підвіконні або використовувати для закруток). Решту бадилля необхідно розсортувати. Здорове і чисте піде в компостну яму, а хворе і пошкоджене необхідно підсушити і спалити. Якщо зробити це неможливо, потрібно вибрати ділянку землі якомога далі від грядок, вирити у ній півметрову яму і закопати в неї всю «некондицію».

Як бачите, у вересні роботи вистачає і в саду, і на городі, але якщо робити все вчасно, то цілком можна собі дозволити кілька днів просто відпочити.

Опубліковано: 18 лис 2017
Переглядів: 1492
(Голосів: 0, Рейтинг: 0)
Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.