Прийом замовлень
0 (800) 60-32-43
Відділ консультацій
0 (800) 60-32-42
0

Як правильно відібрати насіння

Багато досвідчених садівників жаліється на те, що дуже часто придбане ними насіння поганої якості та з низькими показниками сходів. Про які фактори при купівлі насіння варто пам’ятати як новачкам, так і садівникам із досвідом - читайте у цій статті. 

Інші цікаві статті:

Дачний сезон 2021 - ідеальна підготовка. Садимо насіння на розсаду правильно 

12 правил здорової розсади 

Важливі факти про насіння

Факт 1

Багато фірм підсушують насіння, щоби збільшити терміни придатності посівного матеріалу. Внаслідок такого процесу зупиняються фізико-біохімічні процеси в зародку насіння. Тому не хвилюйтесь, якщо посіви довго не сходять, адже щоб такі насінини проснулись потрібно трохи більше часу та хороші умови агротехніки.

Факт 2

Дрібні насінини без ворсинок та темного відтінку - це не ознаки поганої якості, а навпаки, свідчення про хорошу обробку насіння. Вся річ у тім, що деякі фірми використовують шліфування посівного матеріалу, щоби підвищити сипучість, зменшити вагу та полегшити процес посіву. Після чого насіння піддають інкрустації для забезпечення захисту від шкідників та хвороб.

Факт 3

Є великою помилкою перевіряти схожість інкрустованого насіння шляхом їх замочування, адже така процедура може безповоротно нашкодити. Таке насіння стане беззахисним перед хворобами та шкідниками, оскільки вода може змити шар пестицидів на посівному матеріалі.

Факт 4

 У воді можна замочувати лише необроблене насіння. Але і тут варто бути обережними. Рекомендують проводити цю процедуру із використанням розчину марганцівки й лише із вологим насінням, оскільки воно може увібрати в себе завелику дозу, що вб'є зародок. 

Для цього попередньо замочують насінини у чистій воді не менше ніж на 24 години, після чого опускають у марганцівку на 10-20 хвилин. Набухлі насінини вбиратимуть розчин набагато повільніше, що допоможе краще обробити поверхню. Для того, щоби забрати залишки препарату, після замочування промийте насіння у чистій воді.

Факт 5

Можна замочити насіння безпосередньо перед посівом, але не більше ніж на 48 годин. Протягом цього часу намагайтесь кожні 5-6 годин міняти воду. 

Важливо! Використовуючи марлю чи фільтрувальний папір слідкуйте, щоби вони постійно були вологими. Адже навіть короткотривале підсихання зародка може призвести до його гибелі. 

А щоби уникнути зброджування насіння, якомога частіше промивайте насінини у чистій воді.

Факт 6

Деякі овочеві культури володіють низькою схожістю у перші пів року. Проте через рік-два схожість підвищується на 90-95%. Саме тому дуже часто насіння перевіряють за допомогою обробки гібереліном. 

Даний препарат можна використовувати й при стратифікації насіння (загартовування посівного матеріалу шляхом його витримки при низьких плюсових температурах протягом тривалого періоду). 

Найкращим варіантом буде використання наступного розчину: 0,2-1 г гібереліну, 2-5 мл спирту та 1 л води. Ним варто обробити насіння та місце стратифікації з піску, тирси та фільтрувального паперу.

Фактори, що впливають на схожість насіння

Для того, щоби отримати високий урожай, варто враховувати кілька факторів перед посівом. 

Якість насіння

Для високих сходів купуйте лише у перевірених постачальників, якість яких відповідає ДСТУ. Більше якісного насіння у нашому каталозі.

Температура

Теплолюбні культури варто висівати при температурі 25-30°C. Для холодостійких підійде 20-25°C.

Освітлення та полив

При посіві насіння вибирайте лише достатньо освітлені місця. Пам’ятайте про періодичний полив.

Глибина посіву

Більшість культур висівають на глибину 0,5-0,8 см. Це дуже важливо, адже збільшення глибини навіть на 1 см може спричинити загибель насіння.

Ґрунтосуміш для розсади

Для вирощування майбутньої розсади найкраще підійде ґрунтосуміш у таких пропорціях:1 частина перегною, 1 частина торфу, 1 частина піску та 3 частини листової землі. 

Ознайомившись з інформацією у цій статті ви можете проаналізувати свої дії та отримати чудовий врожай із насіння, дотримуючись всіх правил агротехніки. 

Наостанок хочеться нагадати одне негласне правило: «готуй розсаду взимку - збирай урожай влітку». Головне питання: коли ж потрібно саджати насіння на розсаду, щоб квіти довго радували яскравими фарбами, а овочі та зелень давали щедрий вітамінний врожай? От саме з цим ми й розбираємося в нашому матеріалі.

Автор статті: Оксана Височанська

Опубліковано: 04 гру 2020
Переглядів: 376
(Голосів: 0, Рейтинг: 0)
Залишити відгук
Оцінка
Додати один або кілька файлів
    Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.