Прийом замовлень
0 (800) 60-32-43
Відділ консультацій
0 (800) 60-32-42
0

Як виростити хорошу квасолю

Багато овочівників висаджують квасолю в якості ущільнювача для інших культур. Її висіюють поміж капустою, морквою, цибулею, огірками. Корені квасолі, розміщені під поверхневим шаром ґрунту, збагачують її азотом. В якості ущільнювача інших культур квасоля висівається гніздовим способом на відстані метра-двох один від одного, по три-чотири зерна в посадочну ямку. Крім того, зелень квасолі використовують для обсадження гряд з іншими культурами. В цьому випадку висаджувати зерна слід на відстані сорока-сімдесяти сантиметрів. Терміни посадки слід вибрати такі, щоб квасоля по мірі росту не ускладнювала догляд за основною культурою.

Посів квасолі

Висівати насіння квасолі слід не раніше, ніж ґрунт на глибині десять сантиметрів прогріється на 10-12˚C і пройдуть весняні заморозки. Якщо Ви передбачаєте використовувати парник або плівкове покриття, то термін посадки можна змістити на п'ять-десять днів і посадити квасолю раніше. Для того, щоб продовжити збір урожаю цукрових сортів культури, її можна висаджувати у декілька етапів з інтервалом в півтори-дві декади. Найпізніший посів слід робити не пізніше третьої декади червня. В цей час краще висаджувати ранньостиглі сорти.

Кущову і напівкущову квасолю можна висаджувати наступними способами:

  • широкорядним, з шириною міжрядь від тридцяти до сорока п'яти сантиметрів;
  • стрічковим, за схемою 50х20 см

У рядку боби квасолі висівають з інтервалом 5-10 см. Напівкущові сорти, як правило, висіваються трьох- і чотирьохстрічковим методом, відступаючи між рядами не менше, ніж на півметра, а між рядками в стрічці - близько 20 см. Інтервал посіву насіння в рядку - вісім-дванадцять сантиметрів. Норма посіву безпосередньо залежить від маси зерен і способу посіву. В середньому вона коливається в межах 20-60 г/м². Глибина закладання насіння, залежно від його маси, складає 4-8 см.

В'юнкі сорти культури вирощують з інтервалом в міжряддях до 80 см, а в рядку зерна висівають на відстані до півметра і ведуть кругову культуру, закладаючи в лунку по три-чотири боби. При покльовуванні сходів, землю навколо гнізд треба розпушити. Кілки для підв'язування культури не мають бути коротші за два з половиною метри. Вони забиваються в ґрунт на глибину до півметра, а рослини до них можна підв'язувати після досягнення ними п'ятнадцяти сантиметрів. На початку стебла можна направити до опор і підв'язати, пізніше культура витиметься самостійно. Стебло закручується проти годинникової стрілки.

Після проростання міжряддя необхідно розпушити на глибину до шести сантиметрів. Глибше розпушувати небажано, оскільки корені квасолі знаходяться близько біля поверхні, а при їх ушкодженні продуктивність квасолі знижується. У міру росту культури також необхідно прополювати бур'яни, боротися з хворобами і шкідниками і розпушувати ґрунт не менше двох разів.

Для запобігання виляганню кущів, при досяганні 15-20-сантиметрової висоти, їх необхідно підгорнути. Норма поливу квасолі на початку росту рослини складає 20-30 л/м.кв, а в другій половині періоду його розвитку  – 30-40 л/м.кв. Кількість поливів залежить від клімату регіону: в південних областях України квасолю треба поливати 2-4 рази, а в північних – 1-2 рази.

Збір і зберігання урожаю

квасоляБоби квасолі можна знімати на стадії технічної стиглості вже через півтори-дві декади після опадання цвіту. В цей час на них проявляється характерне для сорту забарвлення, самі боби соковиті і крихкі, розміром з пшеничне зерно. Збирати слід поступово, кожні декілька діб, залежно від погоди. Збір краще робити зранку, оскільки в цей час боби найбільш крихкі і соковиті. Після зняття урожаю його можна зберігати в холодильнику не більше доби. Якщо Ви почнете збирати урожай трохи пізніше, волокна квасолі вже огрубіють, і вона втратить соковитість.

Збирати квасолю можна також на стадії воскової зрілості. При цьому боби будуть добре дозрілі, а шкірка легко розриватиметься нігтем. Після збору квасолі на цій стадії, її необхідно відразу вилущити і використати за призначенням.

Біологічна стиглість бобів настає тоді, коли їх лусочки стають тонкими і м'якими. Збирати їх також рекомендується уранці. Для цього кущі виривають з ґрунту і зв'язують в маленькі снопи, а після залишають під навісом для дозрівання. Для полегшення процесу, коли погода стоїть суха і тепла, снопи можна винести на вулицю і розкласти на плівці або іншому матеріалі. У міру висихання шкірка розтріскуватиметься, і боби випадатимуть на плівку. Після повного дозрівання, яке залежно від погоди складає від п'яти до двадцяти днів, квасолю обривають і лущать.

Зберігати квасолю можна тільки в сухому приміщенні з температурою від 5 до 10˚С і вологістю 50-60%. Підвищення температури може привести до того, що в квасолі починають розвиватися личинки квасоляного зерноїда, які могли бути закладені ще на стадії дозрівання бобів.

Опубліковано: 12 чер 2017
Переглядів: 15676
(Голосів: 0, Рейтинг: 0)
Залишити відгук
Руслана
20 лис 2017

Полезная статья, благодаря ней я поняла, как вырастить фасоль сочную и вкусную. Даны реально эффективные советы, которые на много облегчают мой труд и пригодятся в жизни.

ДНаталья
21 лис 2017

Руслана, спасибо за отзыв!

Юлия
15 лис 2017

Благодаря статье узнала как все - таки как правильно посадить фасоль, чтобы получить максимально возможный урожай. Поняла где делала ошибки, надеюсь, что в следующем году все получится.

ДНаталья
20 лис 2017

Юлия, спасибо за отзыв!

Елена
15 лис 2017

А меня еще интересует посадка фасоли в домашних условиях, нигде не могу найти подробной информации и практических советов по данному поводу. Может кто-нибудь здесь поделится своим опытом или администрация сайта сделает отдельную статью по данному вопросу. Думаю, что тема достаточно интересная для многих читателей данного сайта. Заранее спасибо за ответы.

ДНаталья
20 лис 2017

Елена, спасибо за интересное преждложение! Готоим статью по вашему запросу.

Ольга
15 лис 2017

Узнала из статьи как посадить фасоль дома. Помню, бабушка всегда ее выращивала в огороде и она у нее удавалась отменная. К сожалению, я ее навыков не переняла, поэтому черпаю знания из статей на этом сайте. Узнала, как и когда сажать, на какую глубину, как ухаживать. Буду пробовать выращивать, хочу добиться успеха в этом деле. Надеюсь, у меня все получится!

ДНаталья
15 лис 2017

Ольга, спасибо за обращение!

Дмитрий
14 лис 2017

Долго задумывался на тем, как вырастить фасоль дома. Если честно, то перепробовал много разных способов, но то ли у меня дома среда не очень благоприятная для выращивания фасоли, то ли я просто что-то неправильно все время и делаю и как итог фасоль вырастает часто маленькая и на вкус не очень приятная. Сейчас вот планирую вырастить фасоль по способу, который описан в этой статье. Тут вроде бы все понятно, доступно и просто, и проблем у меня возникнуть не должно, да и ошибок сделать я вроде бы не должен. Буду надеяться, что выращивание фасоли пройдет успешно и я наконец-то получу классный урожай.

ДНаталья
15 лис 2017

Дмитрий, спасибо за отзыв!

Оцінка
Додати один або кілька файлів
    Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.