Прийом замовлень
0 (800) 60-32-43
Відділ консультацій
0 (800) 60-32-42
0

Як правильно зберігати й переробляти врожай

Кожен овоч дозріває у свій термін, і важливо не дати плодам перезріти, інакше важко буде зберегти їх для тривалого користування. Та й збирати їх треба по-різному – якісь із плодоніжкою, інші без, одні просушувати, в інших обривати листя.

Ми навчимо, як і коли зібрати найбільш популярні культури городу, щоб вони довго зберігалися свіжими і смачними.

Картопля



Точним сигналом до збирання врожаю буде пожухле, пожовкле бадилля.

Виберіть сухий сонячний день, беріть в руки лопату або вила, і за справу!

Викопуйте бульби акуратно, намагаючись не пошкодити їх. Якщо цього уникнути не вдалося – відразу відсортуйте картоплини для негайного вживання. Та й весь урожай потрібно розділити на той, що піде на їжу і той, що стане посадковим матеріалом.

Розділіть картоплю на три категорії:

  • насіннєва картопля;
  • для тривалого зберігання;
  • для швидкого вживання.

Для насіннєвої картоплі відберіть дрібні, але абсолютно цілі, неушкоджені шкідниками бульби. Розкладіть їх у сухому місці на сонці на 3-4 дні, щоб вони позеленіли, і тільки потім прибирайте на зберігання – так вони долежать до самої посадки, не проростаючи і залишаючись несмачними для гризунів.

Для тривалого зберігання підійдуть середні, добре достиглі, з щільною шкіркою картоплини. А ось великі доведеться з'їсти до середини зими, потім їх смакові якості погіршуються.

Перед закладанням на зберігання картоплі потрібен час для загоєння маленьких ранок і огрубіння шкірки. Для цього просушіть урожай на сонці не більше 2-х годин, занесіть під навіс, залиште там на тиждень, і тільки потім відправляйте у сховище. Для тривалого зберігання більше підходять пізні сорти: Краса, Ласунок.

Капуста білоголова



Щоб розтягнути вживання корисного овочу до самої весни, є кілька секретів збору врожаю:

  • для тривалого зберігання вибирайте пізньостиглі сорти: Харківська зимова, Білосніжка;
  • для збору дочекайтеся ясної сухої погоди;
  • починайте збір, коли температура вдень опуститься до 2-4°С;
  • відрізайте качани гострим ножем, залишаючи довжину кочережки близько 5-7 см;
  • зніміть шар верхніх листя, яке нещільно прилягає до голівки.

Капуста, зібрана за правилами, залишиться хрусткою до самої весни, згодиться і для зимових салатів, і для засолювання, і для борщу.

Коренеплоди: буряк, морква, коренева селера, пастернак



Для тривалого зберігання вирощують середньопізні та пізні сорти, ранні та середньоранні не годяться. Збір врожаю починайте, коли наближаються заморозки на ґрунті, зазвичай це середина жовтня.

Коли листя буряка (Червоний шар, Циліндра), моркви (Флаккоро, Корал), ріпи (Золотий шар, Сніжний шар) і селери (Королівська ніч, Цілитель) пожухне, воно вже перестає підживлювати плоди – значить, пора їх збирати з грядки. Вибирайте сухий і сонячний день, щоб викопані овочі підсохли на повітрі протягом 2-3 годин. Періодично повертайте їх, щоб сонечко потрапляло на них рівномірно.

Після просушування обріжте листя коренеплодів гострим ножем, залишаючи кілька сантиметрів черешків, і розсортуйте великі, дрібні та пошкоджені коренеплоди. У буряків довше зберігаються плоди середнього розміру, у моркви і селери – великого.

Ні в якому разі не мийте зібрані овочі, так вони стануть менш лежкими. Якщо вам довелося збирати врожай у дощ – видаліть бруд руками в бавовняних рукавичках. Із забрудненнями і буряк, і селера збережуться краще, ніж помиті.

Цибуля-ріпка і часник

Ось хто не перенесе збору в сиру погоду – так це часник з цибулею. Так що ловіть сухий сонячний день і приступайте до викопування головок. Робити це потрібно після того, як листя пожовкло і полягло на землю.

Акуратно підкопайте цибулини лопатою і висмикуйте їх із землі. Якщо обіцяють суху погоду, залиште їх для просушування на грядці, якщо є небезпека дощів – занесіть урожай під навіс приблизно на 4-5 днів.

Сонце діє на цибулю і часник по-різному – цибулю можна залишити на грядці, а часник потрібно занести в тінь – якщо цього не зробити, зубчики стануть непридатними для зберігання.

Після просушування дочекайтеся, поки листя повністю зів'яне і обріжте його, залишивши кілька сантиметрів (якщо плануєте зберігати цибулю і часник в косах – залиште потрібну довжину). Корінці теж потрібно видалити, але при цьому не можна зачепити саму головку, так що краще це зробити не ножем, а вручну.

Уважно огляньте денці головки – якщо вони нещільні, це служить ознакою початку гнилі, такі екземпляри слід безжально відбраковувати. Для зберігання вибирайте пізні сорти цибулі: Халцедон, Вайт Меджик F1.

Гарбуз



Пізньостиглі сорти гарбуза (Мускат де Прованс, Лікувальний, Зимовий солодкий) можуть бути на вашому столі до квітня, якщо їх правильно і вчасно зібрати з грядки.

Не чекайте приходу холодів із заморозками – зберіть урожай у жовтні. Готовністю служить насиченість кольору, щільність кірки, пожовтіння листя. Ніжка плода стає бурого кольору, жорсткою і загрублою.

Щоб відокремити гарбуз від батога, повертайте його проти годинникової стрілки, поки ніжка плода не відірветься. Якщо це зробити важко – відріжте її ножем так, щоб залишився «хвостик» довжиною 3-4 см.

Збирайте плоди у сухий день і намагайтеся вберегти їх від ударів та падінь.

Огірки

Для готування салатів або консервації корнішонів зривайте яскраво-зелені, не перезрілі огірочки діаметром 1,5-2 см. Акуратно відщипуйте їх з батогів. Чим частіше ви збираєте врожай, тим швидше виростає наступна порція.

Якщо ви збираєте огірки для соління на зиму, вибирайте пізні або середньопізні сорти (Ніжинський, Засолочний, Надя F1). Відберіть рівні, не скручені, зелені плоди без хвостиків.

Томати



Салатні помідори важко перетримати на грядці, адже вони лишень трохи порожевіють, так і хочеться зірвати довгоочікувані плоди. Але не поспішайте, він повинен набратися цукристості, придбати характерний сорту колір, ввібрати всі аромати землі, і ось тоді він готовий до вашого столу.

Помідори для їжі збирайте вднень, коли сонячне тепло розкриє аромат, а ось для консервації краще підійде ранок. Знімайте плоди вручну, відламуючи плодоніжку від куща. Кращі сорти для переробки: Бінго F1, Груша рожева, Малиновий дзвін.

Тепер ви знаєте, в які терміни і як правильно зібрати овочі з городу, щоб корисний гарбуз і хрусткі огірочки, вітамінні морква і капуста, незамінна картопля – все нагадувало про щедре літо, приносило користь і радувало до наступного врожаю!

Автор статті: Наталія Расін
Опубліковано: 05 жов 2020
Переглядів: 3651
(Голосів: 837, Рейтинг: 4.6)
Залишити відгук
Оцінка
Додати один або кілька файлів
    Рекомендовані товари
    популярні
    • від дорогих до дешевих
    • від дешевих до дорогих
    • популярні
    • за новинками
    • за назвою
    Всі серії
    • Всі серії
    • Насіннєва картопля
    • Насіння Балконна грядка
    • Насіння квітів
    • Насіння Кулінарна лінійка
    • Насіння новинки 2022
    • Насіння овочів
    • Насіння однорічних квітів
    • Насіння пряних культур
    • Розпродаж насіння
    • Суперпропозиції!
    • Топ продажів
    Новинки
    Цибуля батун Вайті Професійне насіння зображення 1
    0 відгуків
    Цибуля батун Вайті Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 0.5 г
    8 грн
    Купити
    Новинки
    Капуста білокачанна Саксесор F1 Професійне насіння зображення 2
    0 відгуків
    Капуста білокачанна Саксесор F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 20 шт
    36 грн
    Купити
    Новинки
    Капуста білокачанна Кевін F1 Професійне насіння зображення 3
    0 відгуків
    Капуста білокачанна Кевін F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 20 шт
    29 грн
    Купити
    Новинки
    Капуста білокачанна Професор F1 Професійне насіння зображення 4
    0 відгуків
    Капуста білокачанна Професор F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 20 шт
    36 грн
    Купити
    Новинки
    Капуста білокачанна Центуріон F1 Професійне насіння зображення 5
    0 відгуків
    Капуста білокачанна Центуріон F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 20 шт
    28 грн
    Купити
    Новинки
    Капуста білокачанна Одісей F1 Професійне насіння зображення 6
    0 відгуків
    Капуста білокачанна Одісей F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 20 шт
    16 грн
    Купити
    Новинки
    Томат Пінк Кристал F1 Професійне насіння зображення 7
    0 відгуків
    Томат Пінк Кристал F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 8 шт
    89 грн
    Купити
    Новинки
    Цибуля на зелень Еверест Професійне насіння зображення 8
    0 відгуків
    Цибуля на зелень Еверест Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 200 шт
    14 грн
    Купити
    Новинки
    Томат П'єтраросса F1 Професійне насіння зображення 9
    0 відгуків
    Томат П'єтраросса F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 10 шт
    15 грн
    Купити
    Новинки
    Цибуля батун Реді Професійне насіння зображення 10
    0 відгуків
    Цибуля батун Реді Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 0.5 г
    16 грн
    Купити
    Новинки
    Томат Каста F1 Професійне насіння зображення 11
    0 відгуків
    Томат Каста F1 Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 10 шт
    35 грн
    Купити
    Новинки
    Цибуля порей Колумбус Професійне насіння зображення 12
    0 відгуків
    Цибуля порей Колумбус Професійне насіння
    К-сть в упаковці: 0.3 г
    29 грн
    Купити
    Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.