Прийом замовлень
0 (800) 60-32-43
Відділ консультацій
0 (800) 60-32-42
0

Як правильно зберігати й переробляти врожай

Кожен овоч дозріває у свій термін, і важливо не дати плодам перезріти, інакше важко буде зберегти їх для тривалого користування. Та й збирати їх треба по-різному – якісь із плодоніжкою, інші без, одні просушувати, в інших обривати листя.

Ми навчимо, як і коли зібрати найбільш популярні культури городу, щоб вони довго зберігалися свіжими і смачними.

Картопля

КартофельТочним сигналом до збирання врожаю буде пожухле, пожовкле бадилля.

Виберіть сухий сонячний день, беріть в руки лопату або вила, і за справу!

Викопуйте бульби акуратно, намагаючись не пошкодити їх. Якщо цього уникнути не вдалося – відразу відсортуйте картоплини для негайного вживання. Та й весь урожай потрібно розділити на той, що піде на їжу і той, що стане посадковим матеріалом.

Розділіть картоплю на три категорії:

  • насіннєва картопля;
  • для тривалого зберігання;
  • для швидкого вживання.

Для насіннєвої картоплі відберіть дрібні, але абсолютно цілі, неушкоджені шкідниками бульби. Розкладіть їх у сухому місці на сонці на 3-4 дні, щоб вони позеленіли, і тільки потім прибирайте на зберігання – так вони долежать до самої посадки, не проростаючи і залишаючись несмачними для гризунів.

Для тривалого зберігання підійдуть середні, добре достиглі, з щільною шкіркою картоплини. А ось великі доведеться з'їсти до середини зими, потім їх смакові якості погіршуються.

Перед закладанням на зберігання картоплі потрібен час для загоєння маленьких ранок і огрубіння шкірки. Для цього просушіть урожай на сонці не більше 2-х годин, занесіть під навіс, залиште там на тиждень, і тільки потім відправляйте у сховище. Для тривалого зберігання більше підходять пізні сорти: Краса, Ласунок.

Капуста білоголова

Капуста белокочаннаяЩоб розтягнути вживання корисного овочу до самої весни, є кілька секретів збору врожаю:

  • для тривалого зберігання вибирайте пізньостиглі сорти: Харківська зимова, Білосніжка;
  • для збору дочекайтеся ясної сухої погоди;
  • починайте збір, коли температура вдень опуститься до 2-4°С;
  • відрізайте качани гострим ножем, залишаючи довжину кочережки близько 5-7 см;
  • зніміть шар верхніх листя, яке нещільно прилягає до голівки.

Капуста, зібрана за правилами, залишиться хрусткою до самої весни, згодиться і для зимових салатів, і для засолювання, і для борщу.

Коренеплоди: буряк, морква, коренева селера, пастернак

Корнеплоды: свекла, морковь, корневой сельдерей, пастернакДля тривалого зберігання вирощують середньопізні та пізні сорти, ранні та середньоранні не годяться. Збір врожаю починайте, коли наближаються заморозки на ґрунті, зазвичай це середина жовтня.

Коли листя буряка (Червоний шар, Циліндра), моркви (Флаккоро, Корал), ріпи (Золотий шар, Сніжний шар) і селери (Королівська ніч, Цілитель) пожухне, воно вже перестає підживлювати плоди – значить, пора їх збирати з грядки. Вибирайте сухий і сонячний день, щоб викопані овочі підсохли на повітрі протягом 2-3 годин. Періодично повертайте їх, щоб сонечко потрапляло на них рівномірно.

Після просушування обріжте листя коренеплодів гострим ножем, залишаючи кілька сантиметрів черешків, і розсортуйте великі, дрібні та пошкоджені коренеплоди. У буряків довше зберігаються плоди середнього розміру, у моркви і селери – великого.

Ні в якому разі не мийте зібрані овочі, так вони стануть менш лежкими. Якщо вам довелося збирати врожай у дощ – видаліть бруд руками в бавовняних рукавичках. Із забрудненнями і буряк, і селера збережуться краще, ніж помиті.

Цибуля-ріпка і часник

Лук-репка и чеснокОсь хто не перенесе збору в сиру погоду – так це часник з цибулею. Так що ловіть сухий сонячний день і приступайте до викопування головок. Робити це потрібно після того, як листя пожовкло і полягло на землю.

Акуратно підкопайте цибулини лопатою і висмикуйте їх із землі. Якщо обіцяють суху погоду, залиште їх для просушування на грядці, якщо є небезпека дощів – занесіть урожай під навіс приблизно на 4-5 днів.

Сонце діє на цибулю і часник по-різному – цибулю можна залишити на грядці, а часник потрібно занести в тінь – якщо цього не зробити, зубчики стануть непридатними для зберігання.

Після просушування дочекайтеся, поки листя повністю зів'яне і обріжте його, залишивши кілька сантиметрів (якщо плануєте зберігати цибулю і часник в косах – залиште потрібну довжину). Корінці теж потрібно видалити, але при цьому не можна зачепити саму головку, так що краще це зробити не ножем, а вручну.

Уважно огляньте денці головки – якщо вони нещільні, це служить ознакою початку гнилі, такі екземпляри слід безжально відбраковувати. Для зберігання вибирайте пізні сорти цибулі: Халцедон, Вайт Меджик F1.

Гарбуз

ТыкваПізньостиглі сорти гарбуза (Мускат де Прованс, Лікувальний, Зимовий солодкий) можуть бути на вашому столі до квітня, якщо їх правильно і вчасно зібрати з грядки.

Не чекайте приходу холодів із заморозками – зберіть урожай у жовтні. Готовністю служить насиченість кольору, щільність кірки, пожовтіння листя. Ніжка плода стає бурого кольору, жорсткою і загрублою.

Щоб відокремити гарбуз від батога, повертайте його проти годинникової стрілки, поки ніжка плода не відірветься. Якщо це зробити важко – відріжте її ножем так, щоб залишився «хвостик» довжиною 3-4 см.

Збирайте плоди у сухий день і намагайтеся вберегти їх від ударів та падінь.

Огірки

ОгурцыДля готування салатів або консервації корнішонів зривайте яскраво-зелені, не перезрілі огірочки діаметром 1,5-2 см. Акуратно відщипуйте їх з батогів. Чим частіше ви збираєте врожай, тим швидше виростає наступна порція.

Якщо ви збираєте огірки для соління на зиму, вибирайте пізні або середньопізні сорти (Ніжинський, Засолочний, Надя F1). Відберіть рівні, не скручені, зелені плоди без хвостиків.

Томати

ТоматыСалатні помідори важко перетримати на грядці, адже вони лишень трохи порожевіють, так і хочеться зірвати довгоочікувані плоди. Але не поспішайте, він повинен набратися цукристості, придбати характерний сорту колір, ввібрати всі аромати землі, і ось тоді він готовий до вашого столу.

Помідори для їжі збирайте вднень, коли сонячне тепло розкриє аромат, а ось для консервації краще підійде ранок. Знімайте плоди вручну, відламуючи плодоніжку від куща. Кращі сорти для переробки: Бінго F1, Груша рожева, Малиновий дзвін.

Тепер ви знаєте, в які терміни і як правильно зібрати овочі з городу, щоб корисний гарбуз і хрусткі огірочки, вітамінні морква і капуста, незамінна картопля – все нагадувало про щедре літо, приносило користь і радувало до наступного врожаю!

Автор статті: Наталія Расін
Опубліковано: 05 жов 2020
Переглядів: 2691
(Голосів: 0, Рейтинг: 0)
Залишити відгук
Оцінка
Додати один або кілька файлів
    Рекомендовані товари
    популярні
    • від дорогих до дешевих
    • від дешевих до дорогих
    • популярні
    • за новинками
    • за назвою
    Всі серії
    • Всі серії
    • Насіннєва картопля
    • Насіння Балконна грядка
    • Насіння квітів
    • Насіння Кулінарна лінійка
    • Насіння новинки 2021
    • Насіння овочів
    • Насіння однорічних квітів
    • Насіння пряних культур
    • Новинки 2021
    • Розпродаж насіння
    • Суперпропозиції!
    • Топ продажів
    Новинки
    Топ продажів
    Акція
    Картопля Беллароза
    1 відгук
    Картопля Беллароза
    К-сть в упаковці: 1 кг
    109 грн 129 грн
    Купити
    Топ продажів
    Новинки
    Акція
    Картопля Арізона
    0 відгуків
    Картопля Арізона
    К-сть в упаковці: 1 кг
    109 грн 129 грн
    Купити
    Новинки
    Картопля Мадлен
    0 відгуків
    Картопля Мадлен
    К-сть в упаковці: 1 кг
    129 грн
    Купити
    Новинки
    Акція
    Картопля Орла
    0 відгуків
    Картопля Орла
    К-сть в упаковці: 1 кг
    79 грн 99 грн
    Купити
    Акція
    Капуста китайська Пак-Чой
    0 відгуків
    Капуста китайська Пак-Чой
    К-сть в упаковці: 0.5 г
    5 грн 7 грн
    Купити
    Акція
    Цибуля духмяна Джусай
    0 відгуків
    Цибуля духмяна Джусай
    К-сть в упаковці: 0.5 г
    7 грн 8 грн
    Купити
    Акція
    Селера листова
    0 відгуків
    Селера листова
    К-сть в упаковці: 0.2 г
    4 грн 6 грн
    Купити
    Акція
    Цибуля ріпчаста Амфора
    0 відгуків
    Цибуля ріпчаста Амфора
    К-сть в упаковці: 1 г
    6 грн 8 грн
    Купити
    Акція
    Цибуля ріпчаста Пінгвін
    0 відгуків
    Цибуля ріпчаста Пінгвін
    К-сть в упаковці: 2 г
    6 грн 10 грн
    Купити
    Акція
    Цибуля рiпчаста Халцедон
    0 відгуків
    Цибуля рiпчаста Халцедон
    К-сть в упаковці: 2 г
    6 грн 10 грн
    Купити
    Акція
    Цибуля батун
    0 відгуків
    Цибуля батун
    К-сть в упаковці: 1 г
    6 грн 7 грн
    Купити
    Акція
    Томат Чудо ринку
    0 відгуків
    Томат Чудо ринку
    К-сть в упаковці: 0.2 г
    5 грн 7 грн
    Купити
    Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.