Підтримка
Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.
прийняти

Приймання замовлень

0 (800) 50-24-26

Відділ консультацій

0 (800) 60-32-42

Що приготувати на Масляну? Топ 7 рецептів до свята

Масляна – традиційне східнослов'янське свято, що відзначається перед Великим постом. Оскільки попереду тижні і тижні без гастрономічних радощів, в цей час прийнято ситно і смачно харчуватися.

Масляна у нас стійко асоціюється з млинцями, хоча всупереч поширеній думці вони не є символами сонця. Свято триває цілий тиждень, а тому одних млинців, навіть з різними начинками, буде замало. Думаєте, що ще традиційно готують на Масляну? Пропонуємо вам порадувати своїх рідних і близьких варениками, дерунами, пиріжками та іншими ласощами. Для кожного дня святкового тижня вибирайте нове блюдо.

1. Рецепт традиційних млинців на дріжджах

Традиционные блинчикиТакі млинці хороші самі по собі, без додавання начинки. А ще їх можна їсти з варенням або джемами.

Інгредієнти:

  • молоко – 1 л,
  • борошно пшеничне – 3 склянки,
  • яйця – 2 шт.,
  • дріжджі сухі – 1 пакет (або 30 г свіжих дріжджів),
  • цукор – 3 ст. л.,
  • сіль – 1 ч. л.,
  • сметана (20%) – 3 ст. л. або рослинне масло – 4 ст. л.

Нагрійте молоко, але не кип'ятіть його, додайте в нього сухі дріжджі, змішані з борошном, добре все розмішайте, прикрийте рушником і дайте піднятися протягом півгодини-години в теплі. Якщо у вас свіжі дріжджі, то їх спочатку розчиняють у теплому молоці, а потім уже вмішують борошно.

Яйця збийте на піну і поступово додайте туди цукор, сіль, сметану або масло, не перестаючи збивати. З'єднайте суміш з опарою і дайте піднятися ще 25-30 хвилин.

Сковороду добре розігрійте, змастіть маслом і випікайте млинці з двох боків до рум'янцю. Кожен млинець після зняття зі сковороди змастіть шматочком вершкового масла.

Це цікаво!

Масляна – єдине язичницьке свято, яке було офіційно визнане християнською православною Церквою і не адаптоване під біблійні сюжети. Назву свою Масляна отримала в 17 столітті.

2. Рецепт тонких млинців (англійський варіант)

Тонкие блинчикиЦі млинці послужать відмінною основою для начинки – рибної, м'ясної, грибної або сирної. У Франції їх готують приблизно так само, називають при цьому «крепи».

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 400 г,
  • яйце куряче – 4 шт.,
  • цукор – 2 ст. л.,
  • сіль – на кінчику ножа,
  • молоко – 1 літр,
  • рослинна олія – 2 ст. л.

Яйця з цукром гарненько збийте. У суміш потихеньку введіть сіль і борошно, також безперервно перемішуючи. Потім туди ж вливайте тонкою цівкою молоко і ретельно перемішуйте до зникнення грудочок. Залиште тісто «доходити» в приміщенні на 20 хвилин. Безпосередньо перед смаженням влийте в нього рослинне масло. Смажте на рафінованій рослинній олії з обох боків до рум'янцю.

Тонкощі приготування тонких млинців

Чим рідше тісто ви зробите, тим тоншими вийдуть млинці. Щоб отримати ажурний продукт (простіше кажучи, млинці в дірочку), частину молока добре розігрійте, але не до кипіння, щоб не зварити яйця. Перед тим, як налити на сковорідку першу порцію тіста, гарненько прожарте її.

Це цікаво!

Язичницька Масляна тривала 2 тижні. Вона починалася за 7 днів до весняного рівнодення (21 березня) і тривала ще 7 днів після нього.

3. Рецепт лінивих вареників з сиром

Ленивые вареникиЗ приготуванням цієї страви впорається навіть той, хто в кухню заходить тільки поїсти. Готується вона швидко, в економічному плані – недорога. Послужить відмінним сніданком для дорослих та ідеальним варіантом для маленьких їдців.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 140 г,
  • яйце куряче – 1 шт.,
  • цукор – 2 ст. л.,
  • сіль – на кінчику ножа,
  • сир – 450 г.

Яйце збийте, сир викладіть в миску і злегка розімніть вилкою, змішайте обидва інгредієнта і посоліть. Потім додайте цукор і знову все перемішайте. Борошно просійте і додайте в суміш. Перемішуйте виделкою до тих пір, поки вимішування не стане досить трудомістким.

Злегка присипте поверхню обробної дошки борошном і продовжуйте вимішувати тісто руками на ній. Воно повинно вийти м'яким і злегка липнути до рук, тоді і вареники вийдуть повітряними.

Відокремте шматочок тіста і скачайте з нього ковбаску діаметром 3-4 см, а потім наріжте її на шматочки завтовшки 1,5-2 см. Решту тіста сформуйте таким же чином. Це і є ліниві вареники. Тепер їх можна заморозити або відразу ж зварити.

Щоб зварити вареники, потрібно закип'ятити воду, злегка посолити її і опустити туди напівфабрикати. Як тільки вони спливуть (через 2-3 хв.), тут же їх діставайте. Не забудьте додати в тарілку вершкового масла.

Тонкощі приготування лінивих вареників з сиром

Вибирайте жирний, але не кислий сир. Не переварюйте вареники, інакше вони перетворяться на кисіль. Борошна додайте строго за рецептом, інакше будете жувати суцільне тісто.

Це цікаво!

Свою назву свято отримало завдяки тому, що останній тиждень перед Великим постом дозволялося їсти вершкове масло, продукти з молока й риби. М'ясо у цей тиждень не вживали. По-іншому Масляну називають М'ясопусним або Сирним тижнем.

4. Рецепт дерунів

ДраникиЩе одне просте, швидке і недороге блюдо.

Інгредієнти:

  • картопля – 5 шт. (великих),
  • цибулина – 1 шт.,
  • яйце куряче – 2 шт.,
  • сіль і перець – за смаком,
  • борошно – 3 ст. л.,
  • масло рослинне – 3 ст. л.

Картоплю натріть на грубій тертці. Яйця збийте і додайте до картоплі, туди ж вмішайте дрібно нарізану цибулю, сіль, перець і борошно.

Добре розігрійте рослинне масло на великій сковороді. Викладайте тісто столовою ложкою і злегка притискайте його. Деруни обсмажують з двох сторін до хрусткої скоринки (приблизно по 4 хвилини з кожного боку).

Тонкощі приготування дерунів

Щоб картопля не темніла, відразу після натирання опустіть її в ємність з холодною водою, дайте постояти 10 хв. Потім воду злийте, картоплю перекладіть на чистий рушник і гарненько відтисніть зайву вологу.

Особливості дерунів

Страву можна подавати на сніданок, обід і вечерю. Картопляні оладки вживають самостійно, наприклад, зі сметаною. Якщо на тарілку покласти м'ясо, то деруни перетворяться в ситний гарнір.

Це цікаво!

Масляна починається з понеділка. Причому з понеділка по середу вона називається Вузькою Масляною, а з четверга по неділю – Широкою. За часом вона «прив'язана» до Великодня і відзначається за 56 днів до нього.

5. Рецепт листкових пиріжків з сьомгою

Стіл на масляну традиційно прикрашають і рибні страви. До таких можна віднести пиріжки з сьомгою.

Слоеные пирожки с семгойІнгредієнти:

  • сьомга слабосолона або інша червона риба – 200 г,
  • тісто листкове – 200 г,
  • яйце куряче – 1 шт.,
  • цибулина – 1 шт.,
  • сир – 50 г,
  • масло рослинне 3 ст. л.

Цибулю дрібно наріжте і обсмажте на олії до рум'яності, дайте охолонути. Сир натріть на дрібній тертці, філе риби поріжте на дрібні кубики. Все змішайте з цибулею. Тісто розкачайте в тонкий пласт і широкої чашкою видавіть в ньому кружечки. У центр кожного кружечка покладіть начинку. Защипуйте пиріжки з обох сторін, але не до самого центру (залиште в середині нез’єднані краї).

Деко змастіть маслом, викладіть на нього пиріжки. Яйце збийте і помажте ним боки для рум'яності. Випікайте 15-20 хвилин при 180°С.

Тонкощі приготування листкових пиріжків з сьомгою

З купленим листковим тістом поводьтеся обережно – його ні в якому разі не можна місити, інакше ви порушите всі шари. Просто дістаньте його з упаковки, трохи почекайте, поки воно розморозиться, і розкатуйте пласти потрібної товщини.

Особливості листкових пиріжків

Завдяки тому, що в пиріжках є риба, вони стають не тільки смачними, але і корисними. Короткий час приготування дозволяє подавати страву на сніданок.

Це цікаво!

Свято Бельтайн, схоже на Масляну, відзначають у багатьох країнах Європи. Гуляння проходять у Великобританії, Данії, Чехії, Сербії. Вони приурочені до дня весняного рівнодення.

6. Рецепт дріжджових пиріжків на кефірі з солодкою начинкою

Дрожжевые пирожкиІнгредієнти:

  • борошно – 600 г,
  • молоко 100 мл,
  • дріжджі – 50 г,
  • кефір 2,5% - 300 мл,
  • яйце куряче – 3 шт.,
  • олія рослинна 150 мл,
  • цукор – 2 ст. л.,
  • ванільний цукор 10 г,
  • сіль – щіпка,
  • фрукти (сливи, груші, яблука) – 700 г,
  • крохмаль картопляний за необхідності.

Молоко підігрійте, але не кип'ятіть, додайте в нього цукор і дріжджі, перемішайте, накрийте серветкою і залиште хвилин на 10, щоб опара піднялася.

Кефір змішайте з маслом і злегка підігрійте. У суміш додайте 2 яйця та готову опару і знову перемішайте. Сюди ж вмішайте борошно з сіллю, ванільний цукор і замісіть тісто.

Готове тісто накрийте серветкою і поставте в тепле місце на півгодини, щоб воно підійшло. За цей час приготуйте начинку.

Фрукти вимийте, очистіть від насіння і наріжте на невеликі кубики.

Тісто розкачайте і сформуйте невеликі кружки-коржики. Всередину викладіть начинку. Якщо фрукти дуже соковиті, то присипте їх крохмалем, так сік не буде витікати на деко при випіканні.

Пиріжки защипайте і залиште на 10-15 хвилин, щоб вони піднялися.

Деко змастіть рослинною олією, викладіть на нього пиріжки швом вниз. Для рум'яності збийте яйце, що залишилося, і помастіть ним тісто.

Випікайте в розігрітій до 180°С духовці 15-20 хвилин.

Особливості фруктових пиріжків

В начинку цукор не кладуть, щоб він не розтікався і не пригорав під час запікання. Тому якщо ви хочете, щоб пиріжки були якнайсолодші, вибирайте відповідні сорти фруктів. До речі, начинка цілком може бути змішана, наприклад, яблучно-грушева або яблучно-сливова.

Це цікаво!

Опудало Масляної – жіночу фігуру – спалювали, а попіл розвіювали по полях. Люди вірили, що це буде запорукою гарного врожаю. Спочатку були 2 опудала – Масляної і Масленика, які вважалися нареченим і нареченою.

7. Рецепт заливного пирога з грибами

Заливной пирог с грибамиІнгредієнти:

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.,
  • лісові гриби – 500 г,
  • масло вершкове – 50 г,
  • кефір – 1 склянка,
  • яйце куряче – 2 шт.,
  • борошно – 5 ст. л.,
  • сода – 0,5 ч. л.,
  • сіль – 2 ч. л.,
  • перець мелений – за смаком,
  • сир твердий – 50 г.

Очистіть і вимийте гриби, наріжте на невеликі шматочки. Покладіть їх на розігріту сковороду і випаруйте рідину. Після цього додайте вершкове масло, дрібно нарізану цибулю і тушкуйте до готовності.

Яйця розмішати з сіллю, додати кефір, соду, і поступово ввести борошно.

Форму для пирога змастіть маслом і присипте борошном. Вилийте туди третину тіста, потім розкладіть рівним шаром начинку. Залийте рештою тіста і присипте натертим твердим сиром.

Випікайте в розігрітій до 190°С духовці 40 хвилин.

Особливості грибного пирога

Гриби краще брати саме лісові – у них сильніший аромат. Можна брати заморожені маслюки, боровики. Якщо дістати їх нереально, вибирайте гливи, вони все-таки більше «грибні», ніж печериці.

Це цікаво!

Імператриця Катерина Велика в честь народження свого онука влаштувала Діамантову Масляну і роздарувала понад 150 дорогоцінного каміння людям, які виграли у святкових іграх.

А що ви готуєте на масляну? Діліться своїми рецептами в коментарях!

2018-02-07
Коментарі

Спасибі за коментар!

Рекомендовані товари
Розпродаж -19%
Цибуля ріпчаста Данилівський ранній, насіння -Goods from the article
К-сть в упаковці: 1 г
26 грн
21 грн
уже куплен
Купити
Акція
Топ продажів
Чорна п'ятниця
Білий гриб  -Goods from the article
К-сть в упаковці: 60 мл
99 грн
69 грн
уже куплен
Купити
Акція
Чорна п'ятниця
Цибуля ріпчаста Богатирська сила, насіння -Goods from the article
К-сть в упаковці: 0.5 г
19 грн
8 грн
уже куплен
Купити
ДРУГИЕ СТАТЬИ

Найближчим часом ми з Вами зв'яжемося!

Передзвонити мені

Введіть свій номер телефону,
і ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

Реєстрація на сайті

Реєструючись, Ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та даєте згоду на обробку своїх персональних даних Докладніше про це

Зареєструватися, використавши соціальні мережі

Вже реєструвалися? Увійти в особистий кабінет тут

Ми відправили Вам лист із підтвердженням реєстрації
Перевірте Вашу пошту

Попередження!

Вхід в особистий кабінет

Увійти як користувач соціальної мережі

У Вас ще немає власного профіля?
Зареєструватися

Забули пароль?

Введіть адресу своєї електронної пошти
і ми надішлемо Вам новий пароль для входу

Пароль висланий на пошту

Повідомити про наявність

На жаль цей продукт розпроданий або його немає в наявності на даний момент.
Залиште свою електронну пошту, ми відразу повідомимо Вас, коли товар з’явиться в продажу.

Товар доданий до Вашого замовлення!

Вы уже купили акционный товар

Ви успішно підписалися

Спасибі, ви вже підписані на нашу розсилку

У кошику немає доданих товарів

Немає доданих товарів в Мій сад

Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати товари в "Мій сад"

Товар доданий в "Ваш сад"

Немає доданих статей

Стаття успішно додана!