0 (800) 50-05-40

безкоштовно по Україні

Передзвонити мені

Секрети обрізки дерев

Секрети обрізки дерев

Обрізка дерев є дуже важливим елементом догляду за культурами. Від цієї процедури залежить правильне формування крони . А це безпосередньо впливає на кількість світла і поживних речовин, які отримують гілки дерев, що відбивається і на врожайності. А рясний і здоровий врожай – те, що кожному садівникові необхідно отримати від дерева. Адже так приємно, коли гілки прогинаються під вагою рясного врожаю. Щоб цього досягти, необхідно знати декілька простих правил.

Завдяки обрізці плодових дерев стимулюється не тільки високий рівень урожайності, але і відбувається санація дерев. Вони стають стійкішими до різних захворювань і шкідників.

Крім цих позитивних властивостей, обрізка дерев необхідна:

  • Щоб дерево зберігало оптимальну висоту, яка буде позитивним чином позначатися на плодоносінні та отриманні поживних речовин.
  • Повинен сформуватися міцний стовбур, здатний витримати гілки з плодами.
  • Уникнути згущення крони.
  • Стимулювати і збільшити кількість нових бруньок.

Існує кілька корисних і важливих правил, яких необхідно дотримуватися під час обрізки плодових дерев. Давайте поетапно розберемося в кожному.

Необхідні інструменти

Від якісного інструменту залежить дуже багато, так що перш ніж починати обрізку, подбайте про наявність зручного і відповідного інвентарю.

Секатори. Бувають декількох видів: стандартні, садові ножиці, гілкоріз, штанговий, з храповим механізмом та ін. Дотепер точаться суперечки між садівниками з приводу використання секатора з храповим механізмом: полегшує він роботу чи ускладнює її. Вибирати, звичайно, вам, головне, щоб інструмент був простим, надійним і якісним.

Садова ножівка. Багато хто плутає саме садову ножівку із звичайною і користується нею під час обрізки дерев. Це не правильно. Звичайною ножівкою можна пошкодити внутрішній шар дерева й кору, що негативно позначиться на подальшому рості дерева. Садова ножівка відрізняється кутом полотна, профілем, зубцями і пробілами. Тому варто використовувати саме її в садівництві.

Повітряний секатор. Цей пристрій зроблений для зручності. Звичайний секатор закріплений на штангу, часто телескопічну. Важіль, що знаходиться на штанзі, призводить в дію секатор. Особливо зручний він для важкодоступних місць і високих дерев.

 

Види обрізки

Кожен вид обрізки призначений для окремих завдань:

  1. Омолоджувальна. Призначена для стимуляції та росту нових пагонів. Коли ви вкорочуєте гілки, сплячі бруньки пробуджуються, і дерево пускає нові пагони, таким чином, оновлюється. Таку обрізку слід проводити двічі на рік – навесні або восени і при кінці зими.
  2. Формуюча. Вона допомагає сформувати правильну форму дерева, що дозволяє рослині максимально розвиватися і переносити навантаження врожаєм.

 

  1. Регулююча. Необхідність цієї обрізки – очевидна. Якщо її не здійснювати, дерево буде заростати непотрібними пагонами, які не дадуть розвиватися плодоносним гілкам. Крона буде обросла, перестане пропускати достатньо світла. Таку процедуру проводять в середині весни і осені.
  2. Відновлювальна. Це лікувальна профілактика. Пошкоджене дерево потребує обрізки хворих гілок, щоб цвітіння і плодоношення прийшли в норму. Якщо гілки пошкоджені, то дерево починає хворіти. Таку обрізку проводять лише в міру необхідності.
  3. Санітарна. Уражені захворюванням гілки необхідно терміново видалити, щоб уникнути розповсюдження хвороби. Проте варто пам'ятати, що санітарна обрізка вимагає ретельної дезінфекції інструментів, з якими ви будете працювати. Це можна зробити спиртом, зеленкою або спеціальним розчином. Така обрізка категорично забороняється під час сильних морозів.

 

Основні правила

Основні аспекти правильної обрізки дерев ми вже розглянули. Тепер саме час для певних нюансів. Адже ця непроста, але важлива операція, так необхідна будь-якому дереву з вашого саду.

  1. Щоб не завдати травму дереву, необхідно завжди користуватися гостро заточеними інструментами. Необхідно, щоб гілка була відрізана з першого разу і максимально рівно.
  2. Обрізані гілки обов'язково збирають і виносять за межі саду, де спалюють. Це допомагає позбутися від хвороб і шкідників та запобігає їх поширенню.
  3. Іноді застосовується сильна обрізка – десь на 30-35% від довжини гілки. Така процедура проводиться, коли дерево вже старе або запущене. Але слід пам'ятати, що така обрізка дуже травматична і ризикована, тому проводити її потрібно в кілька етапів. Кожен з них займає близько року. Якщо рослину піддати сильній обрізці відразу, то це загрожує ослабленням життєвих функцій і навіть загибеллю.
  4. Щоб стимулювати ріст пагонів, необхідно скоротити кількість бруньок квітів і плодоносних стебел.
  5. Взимку ніколи не здійснюється обрізка, морози можуть негативно вплинути на рослину. Краще дочекатися весняного періоду, коли необхідну область для обрізання добре видно і її видалення буде більш точним.
  6. Необхідно дотримуватися супідрядності гілок.

 

  1. Гілки, які знаходяться відносно до стовбура під гострим кутом, необхідно також видаляти.
  2. Пам'ятайте про те, що масовість плодоношення безпосередньо залежить від напрямку росту гілок. Горизонтальні гілки завжди дають більше врожаю, ніж вертикальні.
  3. Літня обрізка, зазвичай, спрямована на видалення непотрібних пагонів, які обростають крону. Також проводиться і пінцирування пагонів. Його проводять на гілках, які сягають довжини 20 см і мають до 6 листків. Кінчики пагонів прищипують, щоб пагони більше не росли, а плодоношення збільшилося. Якщо це не приносить результатів, то пагони необхідно прищипувати при появі на них меншої кількості листків.
  4. Якщо гілка, яку ви обрізали, в діаметрі становить більше 1 см, то місце зрізу замазують садовим варом. Такий спосіб допоможе дереву швидше позбутися рани. Але, у жодному разі, не використовуйте для цієї мети олійну фарбу!
  5. Дуже молоді рослини не потребують обрізки, так як в цьому випадку може затриматися плодоношення і бути менш рясним.
  6. Краще зрізати одну велику гілку, ніж багато дрібних.

Якщо ви будете виконувати ретельно і акуратно ці рекомендації, то плодові дерева відплатять вам хорошим урожаєм і здоровим станом. Головне, дотримуватися термінів і цих нехитрих правил, і ваш сад буде радувати вас довгий час.

 

2016-10-24
Коментарі

Спасибі за коментар!

Товари зі статті
ДРУГИЕ СТАТЬИ
Як заварювати і пити ягоди Годжі?
530
Покрокова iнструкцiя збереження саджанцiв до посадки весною
Вирощування ожини на дачній ділянці

Найближчим часом ми з Вами зв'яжемося!

Передзвонити мені

Введіть свій номер телефону,
і ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

Реєстрація на сайті

Реєструючись, Ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та даєте згоду на обробку своїх персональних даних Докладніше про це

Зареєструватися, використавши соціальні мережі

Вже реєструвалися? Увійти в особистий кабінет тут

Попередження!

Вхід в особистий кабінет

Увійти як користувач соціальної мережі

У Вас ще немає власного профіля?
Зареєструватися

Забули пароль?

Введіть адресу своєї електронної пошти
і ми надішлемо Вам новий пароль для входу

Пароль висланий на пошту

Повідомити про наявність

На жаль цей продукт розпроданий або його немає в наявності на даний момент.
Залиште свою електронну пошту, ми відразу повідомимо Вас, коли товар з’явиться в продажу.

Товар доданий до Вашого замовлення!

Ви успішно підписалися

Спасибі, ви вже підписані на нашу розсилку

У кошику немає доданих товарів

Немає доданих товарів в Мій сад

Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати товари в "Мій сад"

Товар доданий в "Ваш сад"

Немає доданих статей

Стаття успішно додана!