Пророщування багатьох видів насіння - справжнє випробування терпіння, яке потребує значних витрат часу. Це так зване важкосхоже насіння. Воно має тверду товсту оболонку, крізь яку паростку складно пробитися без допомоги. У природі цей процес відбувається природним шляхом. Восени дозріле насіння падає в ѓрунт, зопріває під осіннім листям, розтріскуються взимку під шаром снігу. До такого насіння відноситься більшість декоративних дерев і чагарників. Щоб вони проросли, використовується метод стратифікації, при якому насіння штучним шляхом виморожують при Т не вище +4°, поміщаючи в холодильник або прикопуючи розсадочні ємності під снігом на ділянці. Тривалість стратифікації завжди вказується виробником насіння на упаковці та може становити від 2 тижнів до 3-4 місяців.
Важкосхоже насіння має й багато квітучих рослин - аквілегія, петунія, віола, лаванда, дельфініум, гвоздика, еустома, люпин, а також плодово-ягідні культури - полуниця, м'ята, пастернак, селера та інші.
Фахівці розробили швидкий й ефективний спосіб пророщування важкосхожого насіння - пролив окропом. Його не можна використовувати для насіння з тонкою ніжною оболонкою - воно просто звариться. А ось з важкосхожим насінням нічого страшного не трапиться. Його оболонка просто розм'якшиться та потріскається, відкриваючи шлях паростку. До того ж термін «насіння в окріп» не зовсім вірний. Оптимальна та безпечна для насіння температура води - 70-80°.
Техніка посіву насіння в ѓрунт, в який пролито окріп
Вам знадобляться:
- пластикові ємності з кришками і дренажними отворами (можна зробити гарячою спицею);
- пухкий живильний субстрат;
- харчова плівка та поліетиленовий пакет;
- рушник або шматок тканини - для укутування.
Спочатку все робиться точно так же, як при звичайному посіві на розсаду. Ємності заповнюють пухким живильним субстратом, насіння рівномірно розподіляють по поверхні та трохи вдавлюють. А ось далі - шоковий вплив. Субстрат потрібно щедро пролити окропом, намагаючись при цьому не розмити посіви. Не у всіх це виходить - насіння може спливти, оскільки вода не відразу піде через дренажні отвори. Тому набагато зручніше спочатку пролити ѓрунт окропом, дочекатися, поки зайва волога піде, і в прогрітий ѓрунт закласти насіння. Далі ємність накривають плівкою (кришкою), поміщають в поліетиленовий пакет, обертають тканиною (для збереження тепла) та приблизно на годину ставлять на батарею опалення. Залишати на радіаторі не можна - ѓрунт швидко висохне. Зніміть тканину та пакет (плівку залиште) та тримайте ємності в приміщенні з Т 23-25°. До моменту проростання щодня провітрюйте та підтримуйте вологість субстрату, обприскуючи теплою водою.
Переваги проливу насіння окропом
- Економія часу - метод «насіння в окріп» займає не більше години.
- Сходи з'являються рівномірно та водночас.
- Насіння не потрібно дезінфікувати та обробляти стимуляторами росту - термічна обробка вбиває всі хвороботворні бактерії.
- При протоці окропом змивається захисний ефірно-олійний шар, що перешкоджає швидкому проростанню (розумна природа подарувала насінню такий захист, щоб воно не загинуло перед настанням зими).
- Схожість насіння наближається до 100%.
- Розсада виходить міцною, здоровою та компактною. Особливо - якщо ви забезпечите саджанцям освітлення фітолампою.
Спробуйте, і ви самі зможете переконатися в ефективності та безпечності методу. Якщо побоюєтеся, поекспериментуйте на невеликій частині насіння. Половину - стратифікуйте, решту - пролийте окропом і порівняйте результати схожості. Бажаємо успіху у швидкій і легкій підготовці насіння на розсаду до нового дачного сезону!
Наостанок хочеться нагадати одне негласне правило: «готуй розсаду взимку - збирай урожай влітку». Головне питання: коли ж потрібно саджати насіння на розсаду, щоб квіти довго радували яскравими фарбами, а овочі та зелень давали щедрий вітамінний врожай? От саме з цим ми й розбираємося в нашому матеріалі.