Підтримка

Приймання замовлень

0 (800) 50-24-26

Відділ консультацій

0 (800) 60-32-42

Хімія чи органіка. Розвінчуємо міфи про добрива

Органіка чи хімія? Що корисне, а що шкідливе? Це питання хвилює кожного садівника, який хоче виростити багатий урожай, але при цьому дбає про корисність плодів своєї праці. А як тут розберешся, якщо різні джерела суперечать одне одному, лаючи то хімію, то органіку. Так і досвідчені дачники часто готові вірити не науковим і практичним висновкам, а міфам, заснованим на домислах.

Чому садівник хоче уникнути застосування хімічних добрив у своєму саду? Найчастіше тому, що знаходиться під впливом одного з таких міфів.

Міф перший: з хімічними добривами можна виростити тільки шкідливі продукти

УдобренияЦей страх має коріння у хіміофобії наших бабусь і дідусів, викликаної безконтрольним застосуванням мінеральних добрив у 70-80-ті роки. Тоді бурхливий розвиток хімічної промисловості, надлишок виробництва хімічних добрив і перенасичення ними ґрунту призвели до накопичення у ньому шкідливих нітратів, закислення і засолення.

Продукти, які вирощувались на таких полях, з року в рік отримували все більше солей азотної кислоти. Потрапляючи з їжею в організм, вони перетворювалися на токсичні нітрити, які викликають безліч порушень його функцій і як наслідок – хвороб.

Але з тих пір пройшло багато часу, і світ порозумнішав – зараз розроблені схеми оптимального застосування мінеральних добрив – як за кількістю, так і за термінами. Рослини при цьому не накопичують шкідливих речовин, а ґрунти не закислюються.

Міф другий: органічні добрива складаються з натуральних речовин, а хімічні добрива – ні

Поширене і абсолютно ненаукове уявлення про добрива звучить приблизно так: «природні добрива складаються з органіки, без шкідливої хімії». Але це кричущий обман, адже органіка – це та ж «хімія», навіть за визначенням вікіпедії, це «клас хімічних сполук, до складу яких входить вуглець».

Всі добрива і промислові, і природного виробництва – складаються із хімічних елементів.

Та що там добрива – і ми з вами теж «хімія», адже складаємося із молекул, які складаються з хімічних речовин (тільки на 70% ми складаємося з водню і кисню). Те ж саме з усім, що ми їмо: помідор – це 85% H₂O, решта – мінерали та амінокислоти, персик – 83% води плюс фосфор, мідь, марганець, цинк, калій, залізо. І взагалі – все живе й неживе складається з хімічних елементів, і нікуди від цього не дінешся.

органика – это та же «химия»

Міф третій: застосування органічних добрив гарантує корисність продуктів

Змушені вас розчарувати, але свіжий гній теж може стати джерелом нітратів. Утворюються вони під впливом мікроорганізмів і надлишкового вмісту азоту. Особливо вірогідна така небезпека від свіжого гною, а також при вирощуванні гарбузових культур, буряків, моркви та інших коренеплодів.

Але і це ще не все! Із внесенням гною є ймовірність заразити ґрунт не тільки бур'янами, але і патогенними мікроорганізмами, які неминуче присутні у ньому.

Які добрива потрібно вибирати?

Здається, ми розібралися з упередженнями, тепер давайте розбиратися по суті – що вибрати для саду – натуральне чи хімічне добриво.

Найбільш потрібні елементи для життя рослин – азот, фосфор і калій. Давайте подивимося, з яких добрив їх може взяти жива природа.

АзотАзот – гній або сечовина

Без азоту немає життя – він ключовий елемент не тільки для росту і розвитку рослин, але і всього живого на землі. З нього складаються цеглинки життя – РНК і ДНК. Тільки з ним можливе формування клітин хлорофілу, білків, вітамінів і ферментів. Він дає ріст і життєву силу рослині, формує її зелену масу, яка в свою чергу поглинає корисні речовини з повітря.

Таблиця, наведена нижче, допоможе оцінити вміст найважливішого елемента в різних добривах.

Тут і далі для наочності органічні добрива позначені зеленим кольором, а хімічні – блакитним.

Азот

Як бачимо, в хімічних добривах вміст азоту незрівнянно вищий, ніж у гної та інших природних добривах. Здавалося б, відповідь на запитання, що з них корисніше, лежить на поверхні, але не все так однозначно.

Наприклад, і гній, і торф, і сидерати, крім насичення рослин корисними речовинами, надають неоціненну користь і для ґрунту. При їх внесенні збільшується зміст гумусу, утворюється сприятливе середовище для розвитку корисних мікроорганізмів. На піщаних і супіщаних ґрунтах збільшується вологоємність, здатність поглинати і накопичувати корисні речовини. Глинисті ґрунти стають повітро- й вологопроникними, пухкими.

НавозЗ іншого боку, гній і торф розкладаються повільно – на глинистих ґрунтах цей період становить близько 6 років, на піщаних – 3-4 роки. Це означає, що рослини будуть отримувати корисні речовини нерівномірно – у перші роки з надлишком, а потім у недостатній кількості: у перший рік поглинається 50% поживних речовин, другий і третій 30 і 10%, а в 4-й – лише 5%.

Тому розумним і випробуваним способом застосування добрив є наступний: при закладці саду або городу доцільно застосовувати гній – восени перед перекопуванням ґрунту, при влаштуванні посадкових ям для дерев і чагарників. Щоб не пошкодити рослини, потрібно уникати їх прямого контакту, адже гній у перший рік виділяє багато тепла, тому краще використовувати перепрілий гній – його дія м'якша, присутність патогенних мікроорганізмів найменш імовірна.

У наступні роки краще користуватися мінеральними джерелами азоту і вносити сечовину, аммофоску або інші азотовмісні добрива ранньою весною. Робити це треба обачно, керуючись вимогами агротехніки для кожної рослини та інструкцією по застосуванню добрив, щоб не перегодувати рослини і не закислити ґрунт.

ФосфорФосфор – кісткове борошно чи суперфосфат

Значення цього елемента важко переоцінити, адже він – учасник найважливіших обмінних процесів в рослині, необхідний для цвітіння й дозрівання, для успішної підготовки рослини до зими, підвищує врожайність і стійкість до хвороб, а також покращує смак плодів.

Фосфор

Як бачимо, за вмістом активної речовини вибір знову не на користь органічних добрив. Враховуйте також, що фосфором, на відміну від азоту, неможливо перегодувати рослину – вона візьме рівно стільки, скільки потрібно. У ґрунті фосфор також не викличе будь-яких негативних змін. Природно, кількість внесених добрив регулюємо в залежності від властивостей ґрунту і вимог рослин.

КалийКалій: деревна зола чи сульфат калію

Без калію неможливий фотосинтез рослини, він прискорює клітинний обмін білків і вуглеводів, сприяє зав'язуванню насіння. Калій допомагає пережити нестачу вологи і впоратися з патогенними факторами. Цей елемент покращує якість плодів, підвищує вміст у них крохмалю, цукрів, а також масел.

При цьому навіть найбагатші калієм суглинки – і ті не можуть забезпечити рослини в достатній кількості, оскільки для засвоєння доступні лише 10% – решта знаходиться у важкорозчинному стані, а на легких ґрунтах його взагалі неприпустимо мало – 0,05%. Ось чому внесення калійних добрив вкрай важливе для успішної агротехніки рослин.

Калий

Як ми можемо переконатися, вміст калію значно більший в мінеральних добривах, ніж у природних.

Калий

Давайте спробуємо підсумувати порівняння органічних і мінеральних добрив, щоб вирішити, які ж застосовувати корисніше.

Отже, що ще, окрім вмісту корисних елементів, потрібно враховувати при виборі добрива?

1. Спосіб внесення

Мінеральні добрива використовувати легко: прочитав інструкцію, взяв у руки кілька кілограмів, розсипав навколо рослин, злегка заглиблюючи в ґрунт, при необхідності полив.

Способ внесения

Органічні добрива потрібно вносити перед перекопуванням – не має значення гній чи сидерати, кісткове борошно чи тирса. Це вимагає роботи лопатою, або й культиватором.

2. Можливість термінового реагування

Буває так, що нестача поживних речовин проявляється як реакція на несприятливі умови – посуху або холод, затяжні дощі, несподівані заморозки. У таких випадках діяти потрібно негайно.

Хімічні добрива завжди напоготові – адже ми купили їх заздалегідь і зберігали десь біля саду. В крайньому випадку, в магазинах завжди величезний вибір у будь-яких варіаціях і розфасовці.

А от більшість з органічних підгодівель потрібно готувати заздалегідь: гній зібрати на купу для перепрівання, дати дозріти, і тільки потім вносити в ґрунт. Сидерати теж потрібно закладати в землю, а для більшої ефективності готувати з них живильні суміші з водою, яким потрібно дати час для бродіння. Тобто органіка більше спрямована на довгострокове застосування, ніж на швидку допомогу.

3. Доступність

Звичайно, якщо ви маєте власне господарство з коровами, свинями і птахами – питання вибору для вас не стоїть.

Доступность

Можливо, у вас є ставок, з якого можна отримувати мул, а з риби готувати кісткове борошно? Але якщо ви звичайний дачник – де взяти машину гною, чи золу, чи житню солому? Не все з перерахованого можна відразу знайти. А «хімія» є у будь-якому садовому магазині, в незліченних супермаркетах по дорозі на дачу.

4. Вартість

Що для вас дешевше обійдеться – вантажівка гною чи мішок сечовини, кілька кілограмів хлористого калію чи видобуток мулу з озера? Кожен садівник відповість на це питання по-своєму, і вибір зробить єдино правильний саме для своїх умов.

5. Вплив на ґрунт

Органічні добрива покращують фізичні властивості й структуру ґрунту, збагачують його корисними мікроорганізмами. Вони не засолюють землю, але окислювати можуть.

Мінеральними добривами потрібно користуватися обережно, щоб незасвоєні рослинами солі не окисляли і не засолювали її.

6. Періодичність внесення

Органіку вносять один раз на 3-4 роки, «хімію» – щороку. Інша справа, що органічні добрива, на відміну від мінеральних, віддають корисні речовини нерівномірно – у перший рік витрачається половина, а решта розтягується на наступний період.

7. Гармонійність впливу

Органічні добрива найчастіше несуть один-два діючі компоненти, і, зазвичай, одним з них є азот. Але застосування азоту не завжди допустиме – його не можна вносити восени, а також у період формування зав'язі. У цьому випадку на допомогу прийдуть мінеральні добрива з комплексним складом, де один елемент здатний не тільки посилити дію іншого, але й гармонізувати засвоєння рослиною кожного.

 

Ну ось, тепер ви знаєте все про недоліки та переваги органічних і мінеральних добрив. І швидше за все, ваш вибір буде звучати не як «хімія чи органіка», а «хімія і органіка», і ви зможете кожного разу підбирати добрива так, щоб виростити корисний і здоровий урожай.

2018-03-20
Коментарі

Спасибі за коментар!

ДРУГИЕ СТАТЬИ

Найближчим часом ми з Вами зв'яжемося!

Передзвонити мені

Введіть свій номер телефону,
і ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

Реєстрація на сайті

Реєструючись, Ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та даєте згоду на обробку своїх персональних даних Докладніше про це

Зареєструватися, використавши соціальні мережі

Вже реєструвалися? Увійти в особистий кабінет тут

Попередження!

Вхід в особистий кабінет

Увійти як користувач соціальної мережі

У Вас ще немає власного профіля?
Зареєструватися

Забули пароль?

Введіть адресу своєї електронної пошти
і ми надішлемо Вам новий пароль для входу

Пароль висланий на пошту

Повідомити про наявність

На жаль цей продукт розпроданий або його немає в наявності на даний момент.
Залиште свою електронну пошту, ми відразу повідомимо Вас, коли товар з’явиться в продажу.

Товар доданий до Вашого замовлення!

Ви успішно підписалися

Спасибі, ви вже підписані на нашу розсилку

У кошику немає доданих товарів

Немає доданих товарів в Мій сад

Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати товари в "Мій сад"

Товар доданий в "Ваш сад"

Немає доданих статей

Стаття успішно додана!