0 (800) 50-05-40

безкоштовно по Україні

Передзвонити мені

Дайкон – улюблений коренеплід азіатів

Дайкон – улюблений коренеплід азіатів

Дайкон – близький родич знайомої та звичної нам гіркої редьки. Але головна його відмінність – відсутність гірчичних олій, що сприяє м'якшому смаку. Дайкон відмінно поєднується у блюдах з великим спектром інших продуктів і особливо корисний тим, хто захоплюється здоровим і дієтичним харчуванням.

На корисність дайкону вказує той факт, що в Японії він вирощується всюди, йому часто віддають перевагу перед іншими овочами. Адже японці з особливою педантичністю відносяться до питань організації здорового харчування, у них це стало стилем життя. Наші співгромадяни досі не дуже знайомі з цим дивовижним коренеплодом, хоча популярність його нестримно зростає.

Селекціонери Японії при виведенні коренеплоду за основу взяли лобо – невибагливий китайський овоч (китайську редьку). Соковиті корені дайкону використовуються у блюдах азіатської кухні майже постійно.

Склад дайкону – користь і шкода

Не надто велика різноманітність вітамінного складу (у ньому присутні вітаміни групи В і С) з лишком компенсується великою кількістю пектинів і клітковини. Також дайкон може похвалитися присутністю ензима мірозинази. Він відомий здатністю розчинення крохмалистих речовин, що покращує роботу травлення.

  1. Низька калорійність продукту (20 ккал на 100 г) робить його незамінним складовим дієтичного харчування.
  2. Відбілюючі властивості використовуються в косметології для приготування масок, для лікування дефектів шкіри. Непоганий ефект дає дайкон при використанні в сумішах для зміцнення волосся.
  3. Споживання благотворно позначається на очищенні печінки, поступовому розчиненні каменів в нирках.
  4. Коренеплід успішно виводить з організму надлишки води, шкідливі речовини.

дайкон

  1. Справляється з функціями підвищення імунітету.
  2. Стимулює травлення.
  3. Можна вживати для профілактики простудних захворювань, оскільки чинить антимікробну і антибактеріальну дію на організм.
  4. Має сечогінний і жовчогінний ефект.
  5. Рекомендується в їжу хворим онкологією або цукровим діабетом.
  6. Володіє здатністю розріджувати мокроту.

Обережно! Не слід захоплюватися вживанням дайкону у великій кількості. Усе добре в міру! Клітковина та органічні кислоти японської редьки у великих дозах подразнюють слизову оболонку кишківника, що у свою чергу може проявитися порушеннями травлення. Хронічні захворювання ШКТ, нирок у момент загострення – протипоказання для вживання плоду. Будьте також обережні із вживанням редьки при порушенні обміну речовин.

 

Дайкон у «Дім і сад»

Інтернет-магазин «Дім і сад» підібрав для своїх покупців найбільш смачні та затребувані сорти дайкону :

  • Соловей розбійник. Відрізняється високою врожайністю, стійкістю до посух, шкідників.
  • Сверх Редис. Невибагливий сорт з великими плодами. Не вимагає частих поливів.
  • Сорт Малиновий нектар. Проведена дегустація 2014 року підтвердила – назва відповідає дійсності. Сорт і справді виявився найсолодшим і найсмачнішим.

вирощування дайконуПравила посадки і вирощування

У вас на ділянці є місце з півтінню, де світлолюбні культури не дуже добре плодоносять? Відмінно! Відведіть його під дайкон. Жара робить ніжний м'якуш коренеплоду жорсткішим. Смак набуває гіркуватості. Тільки сорт Соловей розбійник відмінно переносить високі температури і посуху.

Визначтеся з вибором ґрунту. Дайкон дає високі урожаї на легких, торф'яно-перегнійних, торф'яно-дернових ґрунтах. Потурбуйтеся про відсутність застою води на ділянці.

Внесіть в ґрунт попіл, компост, нітрофоску, дайте місяць ґрунту на засвоєння і сміливо саджайте дайкон.

Огірки, цибуля, зернові, часник, ранні сорти картоплі – найкращі попередники на грядках, призначених під вирощування дайкону. А ось грядки, раніше використані під капусту, задіювати для вирощування не варто.

Залежно від призначення терміни посіву мають широкий діапазон:

  • початок квітня – посів на насіння;
  • кінець червня - середина липня – посів для споживання.

Можна сіяти дайкон і в серпні після збору попереднього урожаю. У вересні настане час дозрівання. Потурбуйтеся про додаткове укриття рослин, якщо температура повітря виявиться нижчою 10 градусів.

Відстань між лунками витримується від 8 до 10 см, а між рядами – до 45 см. Лунку зробіть до 5 см глибини, помістіть в неї 2-3 насінини. Перші сходи покажуться вже через 3-7 днів. Зробіть проріджування – залиште в кожній лунці всього один найсильніший паросток.

 

Правила догляду за дайконом

дайкон і редькаПідгодівля подвійним суперфосфатом з проміжком в 20 днів після посіву дасть видиме збільшення маси плодів.

Зверніть увагу! Вирощуйте дайкон окремо від редису або редьки, щоб уникнути перезапилення. Воно украй небажане, оскільки плоди набудуть гіркого смаку. Найбільш солодкий сорт – Малиновий нектар.

Упродовж вегетаційного періоду 5-6 разів плоди вимагають щедрого поливу (приблизно 35 л на квадратний метр). Потурбуйтеся про своєчасну прополку і розпушування ґрунту. Їх краще здійснювати після поливу.

Неухильне дотримання рекомендацій дасть в результаті хороший урожай. Але багато також залежить і від вибраного сорту. Якщо ви хочете отримати велетенські плоди, вагою близько 2 кг, то виберіть сорт Дайкон Сверх Редис РР F1. Урожай цього гібридного сорту можна збирати вже через місяць після посадки.

 

Правила зберігання

Відмінні властивості лежкості дають можливість зберігати японський редис до 3 місяців. Терміни зберігання залежать від погоди – зберіть урожай в суху погоду, не перетримуйте редис в землі. Температура зберігання біля 50С, вологість 80-85%. Такі умови можна створити в підвалі або тримати плоди в холодильнику. Щоб зібрані плоди довший час зберігали пружність, не в’яли – помістіть їх в сухий пісок або поліетиленові пакети.

Салати з дайкону

салат з дайкону і овочейОвочевий

Інгредієнти:

  • 100 г дайкону;
  • 50 г моркви;
  • салатний мікс – 20 г;
  • порей – 8 г;
  • 10 г соняшникової олії;
  • спеції і оцет – за смаком.

Приготування:

Тонко наріжте моркву і дайкон (можна використати слайсер). Додайте нарізану білу частину порею, усе приправте спеціями та олією, перемішайте і подавайте до столу.

 

М'ясний

Інгредієнти:

  • дайкон – 1 кг;
  • 0,5 кг яловичини;
  • 2 великих ріпчастих цибулини;
  • 2 ст.л. рослинної олії;
  • майонез, сіль і спеції .

Приготування:

Цибулу наріжте півкільцями, обсмажте до золотистого кольору. Дайкон натріть на терці для корейської моркви. Відварену яловичину поріжте соломкою. Перемішайте і додайте спеції за смаком.

Насолоджуйтеся багатими урожаями і смачними блюдами!

2017-06-18
Коментарі

Спасибі за коментар!

Товари зі статті
ДРУГИЕ СТАТЬИ
Особливості економічного вирощування полуниці
Що робити у серпні в садку
Розмноження полуниці

Найближчим часом ми з Вами зв'яжемося!

Передзвонити мені

Введіть свій номер телефону,
і ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

Реєстрація на сайті

Реєструючись, Ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та даєте згоду на обробку своїх персональних даних Докладніше про це

Зареєструватися, використавши соціальні мережі

Вже реєструвалися? Увійти в особистий кабінет тут

Попередження!

Вхід в особистий кабінет

Увійти як користувач соціальної мережі

У Вас ще немає власного профіля?
Зареєструватися

Забули пароль?

Введіть адресу своєї електронної пошти
і ми надішлемо Вам новий пароль для входу

Пароль висланий на пошту

Повідомити про наявність

На жаль цей продукт розпроданий або його немає в наявності на даний момент.
Залиште свою електронну пошту, ми відразу повідомимо Вас, коли товар з’явиться в продажу.

Товар доданий до Вашого замовлення!

Ви успішно підписалися

Спасибі, ви вже підписані на нашу розсилку

У кошику немає доданих товарів

Немає доданих товарів в Мій сад

Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати товари в "Мій сад"

Товар доданий в "Ваш сад"

Немає доданих статей

Стаття успішно додана!