Прийом замовлень
0 (800) 33-32-43
Відділ консультацій
0 (800) 33-72-73
0

Яровизація картоплі: навіщо, коли, як

Яровизація картоплі — це ряд агротехнічних прийомів, спрямованих на підвищення врожайності культури і прискорення дозрівання бульб. Включає прогрівання і дезінфекцію посадкового матеріалу, обробку стимуляторами росту, пророщування на світлі.

Яровизація картоплі як проводити

Для цього відбирають здорові чисті бульби вагою 60-80 грамів. Вони швидше формують коріння і легше адаптуються до несприятливих погодних умов.

Яровизація рослин є науково обґрунтованим методом пробудження життєвих сил у бульбових і злакових культур. Тривале утримання в прохолодному темному приміщенні з подальшим пророщуванням в теплі і на світлі дає потужний стимул до репродукції при весняній посадці. Це також дозволяє виявити нежиттєздатні бульби і такі, що відстають у розвитку. Вони з великою ймовірністю не дадуть хорошого врожаю. При їх посадці ви б лише даремно витратили час на догляд.

Процес яровизації

Бульби картоплі дістають з прохолодного темного сховища приблизно за місяць до висадки на ділянку. Їх перебирають і викладають в один шар в ящики або на будь-яку рівну поверхню. При дефіциті місця можна підвісити в сітках або поліетиленових пакетах з отворами для вентиляції. Підвищення температури і перебування на світлі - головні чинники яровизації, що сприяють проростанню бульб.

Якщо пророщувати в теплому темному місці, бульби дадуть білі довгі тендітні паростки. При посадці в ґрунт вони просто обломляться, і бульба почне виганяти зі сплячих вічок інші паростки. Весь процес яровизації буде зведений нанівець.

Під впливом світла бульби утворюють щільні товсті проростки, іноді — з зачатками листя. При цьому бульби зеленіють, виділяючи шкідливу для людини отруту солонін, яка є для бульб захистом від комах-шкідників. Ось чому багато садівників використовують вислів «позеленіла картопля».

Яровизація картоплі як і коли проводити
Важливо. Перед викладанням бульби обов'язково дезінфікують. На 10 літрів води беруть 10 грамів перманганату калію і 2-3 грами мідного купоросу. Вологість повітря підтримують на рівні 85%, не дозволяючи бульбам всихати. Обприскувати можна простою водою або розчином золи і мінеральних добрив. Щоб не допустити підгнивання, бульби 2-3 рази на день перевертають.

Терміни яровизації картоплі

Залежно від температури в приміщенні тривалість яровизації змінюється:

  • при Т 12-15° процес займає 25-30 днів;
  • при Т 18-23° — 15-20 днів;
  • при Т 25-30° — 10-12 днів.

Це означає, що потрібно виходити зі зручного вам температурного режиму і терміну прогрівання ґрунту на вашій дачній ділянці. Висаджувати бульби в ґрунт можна, коли ґрунт прогріється до + 6-8° на глибину 20-30 см.

Яровизація картоплі

Корисні поради

За наявності вільного простору яровизацію можна проводити вологим способом. Для цього бульби поміщають в один шар в ящики, заповнені перлітом, торфом, піском, тирсою. Ці матеріали добре утримують вологу, що позбавляє вас від щоденного обприскування. Переважно — перліт: він не сприяє розмноженню бактерій і не насичується зайвою вологою. Торф має закислену реакцію, тому його змішують з золою. Що стосується тирси, підходить будь-яка, окрім дубової.

Посадковий матеріал краще купувати в розплідниках або спеціалізованих магазинах, де пропонуються високоякісні сертифіковані бульби першої репродукції, гарантовано вільні від хвороб і вірусів. Купівля обходиться дорожче, ніж пророщування картоплі з овочевого магазину. Але, як показує практика, низька врожайність і збитки в боротьбі з хворобами (золотиста нематода, фітофтороз, гнилі) обходяться дачникам дорожче.

Опубліковано: 08 лют 2021
Переглядів: 1474
(Голосів: 0, Рейтинг: 0)
Залишити відгук
Оцінка
Додати один або кілька файлів
    Рекомендовані товари
    популярні
    • від дорогих до дешевих
    • від дешевих до дорогих
    • популярні
    • за новинками
    • за назвою
    Всі серії
    • Всі серії
    • Добрива і засоби захисту
    • Насіннєва картопля
    • Насіння овочів
    • Суперпропозиції!
    • Супутні товари
    • Топ продажів
    Добриво Зелений гай Універсальне зображення 1
    0 відгуків
    Добриво Зелений гай Універсальне
    К-сть в упаковці: 500 г
    124 грн
    Купити
    Добриво Універсальне зображення 2
    0 відгуків
    Добриво Універсальне
    К-сть в упаковці: 350 мл
    70 грн
    Купити
    Добриво Містер-Цвіт універсал зображення 3
    0 відгуків
    Добриво Містер-Цвіт універсал
    К-сть в упаковці: 300 мл
    65 грн
    Купити
    Добриво Гілея універсальне зображення 4
    0 відгуків
    Добриво Гілея універсальне
    К-сть в упаковці: 250 мл
    46 грн
    Купити
    Засіб захисту від шкідників Картерс + Ад'ювант Флекс зображення 5
    0 відгуків
    Засіб захисту від шкідників Картерс + Ад'ювант Флекс
    К-сть в упаковці: 3+10 мл
    27 грн
    Купити
    Засіб захисту від хвороб Тіорос зображення 6
    0 відгуків
    Засіб захисту від хвороб Тіорос
    К-сть в упаковці: 40 г
    37 грн
    Купити
    Добриво Хелат Калію зображення 7
    0 відгуків
    Добриво Хелат Калію
    К-сть в упаковці: 50 мл
    23 грн
    Купити
    Засіб захисту від хвороб Метеор зображення 8
    0 відгуків
    Засіб захисту від хвороб Метеор
    К-сть в упаковці: 30 г
    76 грн
    Купити
    Засіб захисту від хвороб Ридоміл Голд зображення 9
    0 відгуків
    Засіб захисту від хвороб Ридоміл Голд
    К-сть в упаковці: 25 г
    77 грн
    Купити
    Акція
    Новинки
    Засіб захисту від хвороб Тріафіт зображення 10
    0 відгуків
    Засіб захисту від хвороб Тріафіт
    К-сть в упаковці: 25 г
    48 грн 60 грн
    Купити
    Засіб захисту від шкідників Жук ОФФ зображення 11
    0 відгуків
    Засіб захисту від шкідників Жук ОФФ
    К-сть в упаковці: 15 мл
    57 грн
    Купити
    Засіб захисту від шкідників Протруйник Номінал Ультра зображення 12
    0 відгуків
    Засіб захисту від шкідників Протруйник Номінал Ультра
    К-сть в упаковці: 10 мл
    59 грн
    Купити
    Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.