Знайомі незнайомці: рідкісні й незвичайні овочі

Що можна найчастіше зустріти на наших городах? Картоплю й помідори, огірки, кабачки і капусту. Хтось вирощує патисони та баклажани, а хтось – пряну зелень. Якщо все порахувати, виходить не так вже й мало культур. Проте насправді їх, звичайно, набагато більше! І забутих (бруква, ріпа), і екзотичних (лагенарія, момордіка), і просто таких, про які саме у вашій області ніхто не чув.

Хочете посадити щось новеньке і здивувати сусідів та близьких? Тоді пропонуємо познайомитися з деякими оригінальними овочевими культурами, які легко виростити на своїй ділянці.

Артишок

Іще у давні часи древні римляни і греки вважали цей овоч делікатесом. Згодом про нього забули, і в даний момент артишок є екзотикою, яку рідко хто вирощує і вміє готувати.

Цей теплолюбний овоч вирощують через розсаду. Насіння замочують до набрякання, змішують з вологим піском в контейнері, накривають його плівкою і стратифікують протягом місяця в холодильнику.

Посіви проводять в лютому – березні, а пересаджують на грядки в травні, коли мине загроза заморозків. До речі, артишок можна використовувати не тільки в якості овочевої культури, але й як декоративну рослину. Просто посадіть його на клумбу і отримаєте ефектний незвичайний кущик з сріблястими листям, а наприкінці літа знімайте врожай.

В їжу придатні корзинки-суцвіття. Їх зрізують до розкриття. Урожай відварюють і тушкують, фарширують і вживають в сирому вигляді. Артишок має цілу низку лікарських властивостей, а його сушене листя заварюють як чай і п'ють цей відвар для схуднення.

Бамія

Культура широко відома в країнах Південної Азії, Європи і Америки, а ось в Україні поки що зустрічається рідко. Втім така неувага з боку наших городників невиправдана. Плоди рослини низькокалорійні, корисні для травлення, допомагають знизити рівень холестерину у крові і оздоровити організм. Також вважається, що бамія має омолоджуючу дію.

Вирощують її через розсаду. Але оскільки культура не любить пересадок, сіяти її варто відразу в індивідуальні ємності, щоб можна було обійтися без пікіровки. Посівні роботи проводять на початку березня. Сходів чекають близько 20-25 днів. Щоб прискорити цей процес, можна сіяти зерна після попереднього замочування.

З пересадкою до ґрунту поспішати не варто, спочатку мають пройти всі заморозки. Теплолюбній бамії на грядках буде комфортно тільки в травні. Збір врожаю починають у другій половині літа, незабаром після цвітіння. Оптимальний вік плодів-стручків для вживання в їжу – 4-6 днів. Їх знімають по міру формування, не допускаючи переростання. Якщо з цим ви все ж таки запізнилися, залиште стручки на рослині до повного дозрівання. Тоді боби можна буде вживати замість кави.

Ця культура також комфортно буде себе почувати в квітниках – за зовнішнім виглядом вона нагадує мальву. А іще всі екзоти висаджують на одній грядці, яка стає родзинкою ділянки.

Мангольд

Компактні кущики також підходять для вирощування на грядках і клумбах. Насправді мангольд – це листовий буряк і в їжу у нього йдуть не коренеплоди, а соковиті черешки і листя. У них же зосереджена і краса – черешки можуть бути зеленими, жовтими, білими, малиновими або червоними. А потужне смарагдово-зелене листя іноді прикрашене кольоровими прожилками.

Вирощують мангольд так само, як і буряк, сіють у відкритий ґрунт. Якщо є бажання - підсівають постійно, щоб урожай знімати протягом усього сезону. Оптимальний час для проведення робіт:

  • квітень – травень, разом з посадкою звичайного буряка;
  • липень – для осіннього збору врожаю і вигонки взимку в горщиках;
  • підзимній посів – для отримання самої ранньої зелені.

Сходи з'являються вже протягом 10 днів, тому з підзимовим посівом поспішати не варто, щоб посадковий матеріал не проростав під час відлиг. Листові сорти прибирають через два місяці, черешкові – через три. Листя використовують в свіжому вигляді (в салатах) або відварюють. Черешки тушкують або відварюють.

Мелотрія

Цю культуру іще називають африканським огірком. За формою плоди дійсно нагадують зеленці, хоча за забарвленням вони більше схожі на кавуни. Ліана незвичайна, точно прикрасить вашу ділянку і стіл.

Виростити рослину не складніше, ніж звичні огірочки. Вона стійка до захворювань, її листя не жовтіє, а залишається декоративним аж до осені. Іще один плюс – висока швидкість росту пагонів. Завдяки цьому мелотрія можна задекорувати альтанки, паркани або інші дачні споруди.

Ліану вирощують як через розсаду (посів в індивідуальні ємності в квітні), так і прямим посівом в землю (в травні). Вона добре сходить, швидко розвивається, рано починає плодоносити. Врожай збирають протягом усього літа. Плоди не мають переростати. У їжу їх використовують в свіжому вигляді (за смаком вони нагадують огірок) або маринують окремо, а також разом з іншими овочами – томатами, перцем.

Момордіка

Інша назва цієї культури – індійський огірок. Вона є родичкою кабачків та огірків, але відрізняється від них ефектним екзотичним габітусом. У рослини витончене різьблене листя, сонячно-жовті бутони і великі пупирчасті плоди, спочатку зелені, а при повному дозріванні – жовто-помаранчеві. Стигла м'якоть яскраво-малинова, за смаком нагадує хурму з відчутними кавуновими або динними нотками.

Момордіка теплолюбна. Її можна вирощувати на грядках, в теплицях і контейнерах. Проте в останньому випадку рослині потрібно досить багато турботи – гарне регулярне харчування і поливи.

Щоб отримати урожай якомога раніше, кущики вирощують через розсаду. Посіви проводять в березні – квітні, а в теплиці висаджують в травні. Посіви у відкритий ґрунт проводять також наприкінці весни. Зростає культура швидко, плоди формуються буквально через пару місяців. Найчастіше їх їдять у свіжому вигляді. Шкірку стиглих овочів використовують для приготування різних настоянок, хоча цілющі властивості має і м'якоть рослини.

Огурдиня

Повністю дозрілі огірки для їжі не годяться, а ось плоди огурдині по мірі дозрівання стають лише смачнішими. Цікаво, що нестиглі овочі схожі на огірок, а стиглі – на диню. Виростити культуру не складає труднощів. Вона урожайна, вага одного плоду нерідко досягає трьох, а іноді і 5 кг. Всього на рослині їх формується до 20 шт.

Як і всі гарбузові, овоч вимогливий до тепла, полив і харчування. Він прекрасно визріває навіть на півночі нашої країни. До збору врожаю приступають в серпні, але незрілі плоди-огірочки будуть готові вже в червні – липні. Культуру можна вирощувати у відкритому ґрунті або в теплицях. Агротехніка така ж, як і для інших гарбузових.

Пепіно

Іще одна південна культура, яку називають солодкий огірок або динна груша. М'якоть плодів дійсно незвичайна і солодка.

Незважаючи на те, що пепіно – гість з півдня, у нього не зав'язуються плоди, якщо температура перевищує 30 градусів. Також культура не любить довгий світловий день (більше 14 годин). Тому під посадку вибирайте місце на північній стороні ділянки і при необхідності подбайте про притінення.

Рослину вирощують розсадним способом. Насіння висівають наприкінці зими в окремі касети або торф'яні таблетки. Спочатку сіянці розвиваються досить повільно, тому й затягувати з посадкою не варто. Культура формує потужну кореневу систему, по мірі її розвитку обов'язково збільшувати обсяг горщика, щоб не бракувало харчування. Всі пасинки рекомендується видаляти, а саджанці формувати в 1-3 стебла. Зрізані пасинки не поспішайте викидати – вони прекрасно вкорінюються у воді і землі і відносно швидко зацвітають.

Пепіно вирощують у відкритому ґрунті, в теплицях і в якості кімнатної культури. В останньому випадку ємність горщика має бути не менше 5-7 літрів. Підживлення і поливи рослина буде вимагати частіше, в іншому ж клімат в приміщенні для неї навіть більш сприятливий, ніж на грядках. При правильному догляді багаторічна рослина буде радувати вас довгі роки.

В цілому, агротехніка і кількість витрачених зусиль можна порівняти з вирощуванням перцю і баклажанів.

Стевія

Інша назва цієї культури – медова трава, і вона дуже корисна для діабетиків. У північних областях України її можна вирощувати і на підвіконні, оскільки вона досить вимоглива до погодних умов. Для хорошого розвитку рослини потрібно тепло, висока вологість повітря і достатнє освітлення.

Насіння сіють поверхово, ґрунтом не присипають. Воно проростає протягом пари тижнів. У цей час обов'язково витримувати температуру на рівні 23-25˚С і контролювати вологість. Після появи перших паростків плівку з посадкового контейнера прибирати не варто – сухе повітря згубно позначиться на розвитку паростків. Мікропарник буде потрібен до тих пір, поки сіянці не зміцніють. Щоб запобігти витягування розсади, їй потрібно забезпечити хороше освітлення.

Надалі рослині потрібні регулярні поливи і щотижневі підживлення мінеральними комплексами. Дуже важлива умова – висока вологість. Її недолік можна визначити по тому, що ріст пагонів припиняється, а листя починає в'янути. Для створення оптимального мікрокімату можна використовувати зволожувач повітря (при вирощуванні в домашніх умовах) або регулярні обприскування.

У жовтні – листопаді кущики поливають все рідше, а підживлення припиняють взагалі. Температуру знижують до 15-18˚С, але при цьому захищають рослину від протягів і переохолодження. Обов'язково використовують лампи для досвічування, інакше пагони витягнуться і ослабнуть, вологість, як і раніше підтримують на високому рівні. Такий період спокою має тривати до лютого. Навесні рослину знову починають підживлювати, а температуру в приміщенні підвищують.

Листя зрізують помірно, у разі потреби. Подібна обрізка не тільки не послабить багаторічну рослина, але й дозволить сформувати міцні кущики. Занадто витягнуті пагони прищипують і обов'язково збільшують інтенсивність і тривалість освітлення.

Тепер ви самі переконалися, що агротехніка для екзотів не надто відрізняється від догляду за звичними для нас овочами. Не бійтеся експериментів, прикрашайте грядки, підвіконня і стіл чимось новим і незвичайним. Ви обов'язково залишитеся задоволені заморськими гостями!

 (Голосів: 1, Рейтинг: 5.0)

2019-12-27
Коментарі

 

Юрий - 2020-02-18
Впечатляет!
Юрий, добрый день. Благодарим вас за отзыв.

Марія

Менеджер компанії «Дім і Сад», 2020-02-19

Спасибі за коментар!

Рекомендовані товари
К-сть в упаковці: 5 шт
29 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
Акція
Стевія -Goods from the article
К-сть в упаковці: 20 шт
99 грн
89 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
К-сть в упаковці: 1 г
6 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
К-сть в упаковці: 1 г
16 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
К-сть в упаковці: 5 шт
36 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
К-сть в упаковці: 0.5 г
9 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
Акція
Артішок Зелений глобус -Goods from the article
К-сть в упаковці: 0.5 г
14 грн
12 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
К-сть в упаковці: 1 г
6 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
Новинки
Артішок Зелена куля -Goods from the article
К-сть в упаковці: 0.5 г
8 грн
максимальне к-ть для одного покупця в замовленні шт
Уже куплен
Уже куплен
Купити
Рекомендованні сттаті

Реєстрація на сайті

Реєструючись, Ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та даєте згоду на обробку своїх персональних даних Докладніше про це

Зареєструватися, використавши соціальні мережі

Вже реєструвалися? Увійти в особистий кабінет тут

Ми відправили Вам лист із підтвердженням реєстрації
Перевірте Вашу пошту

Попередження!

Вхід в особистий кабінет

Увійти як користувач соціальної мережі

У Вас ще немає власного профіля?
Зареєструватися

Забули пароль?

Введіть адресу своєї електронної пошти
і ми надішлемо Вам новий пароль для входу

Пароль висланий на пошту

Повідомити про наявність

На жаль цей продукт розпроданий або його немає в наявності на даний момент.
Залиште свою електронну пошту, ми відразу повідомимо Вас, коли товар з’явиться в продажу.

Какие товары вы ищите?

Перед відправкою даних ознайомтеся з умовами конфіденційності

Товар доданий до Вашого замовлення!

Вы уже купили акционный товар

Ви успішно підписалися

Спасибі, ви вже підписані на нашу розсилку

У кошику немає доданих товарів

Немає доданих товарів в Мій сад

Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати товари в "Мій сад"

Товар доданий в "Ваш сад"

Немає доданих статей

Стаття успішно додана!

Ваше повідомлення прийнято!

Термін обробки вхідних звернень 1-2 робочих дня
Чекайте відповідь на зазначену пошту

×

Тільки для підписників:

1. Корисні поради садівникам

2. Акції та закриті розпродажі

-10%
На перше
замовлення
Підпишіться на розсилку, підтвердіть її та отримайте знижку на першу покупку.
×
Отримайте промокод на 10% за підписку: