Підтримка

Приймання замовлень

0 (800) 50-24-26

Топ-7 спецій і прянощів для краси та здоров'я!

Пряні рослини, вирощені власними руками, надають домашній кухні яскравої індивідуальності. Ароматні трави, зібрані у власному саду або на ділянці, принесуть набагато більше користі, ніж безликі пакетики на полицях супермаркету.

Як вибрати спеції і прянощі для вирощування?

Специи и пряности для выращивания

Не кожен з нас добре орієнтується у смаках та ароматах прянощів. Більшість задовольняється добре відомими петрушкою, кропом, часником і цибулею. Але як зрозуміти, яку пряність вибрати для посадки? Використовуйте нашу таблицю.

Зеленні пряно-ароматичні культури можна умовно розділити на наступні групи:

Гірко-гострі зі слабким ароматом

Хрін, гірчиця, катран

Гіркі на смак із сильним ароматом

Лавр, розмарин, селера, любисток, дягель, чебрець (тим’ян)

Із солодкуватим  ароматом і ненав'язливим специфічним смаком

Гісоп, аніс, кінза, базилік, орегано, лофант

З тонким  пряним ароматом і трохи солодкуватим смаком

Тархун (естрагон), рукола, майоран, чабер, кмин.

З характерним смаком та незабутнім ароматом

Черемша, шавлія, лаванда, часник, м'ята (перцева), цибуля

Ароматичні

Меліса (лимонна м'ята), котовник (котяча м'ята), лимонне сорго (цимбопогон), монарда (садовий бергамот).

Ще один важливий факт — ці рослини можуть бути однорічниками, багаторічниками, високорослими або ґрунтопокривними.

Однорічники

Кріп, базилік, листова гірчиця, кінза, кервель

Багаторічники

М'ята (більшість видів), любисток

Високорослі

Естрагон, материнка

Ґрунтопокривні

Чебрець, гісоп

Ароматичні рослини для чаю або віддушки краще висаджувати окремо. Деякі багаторічні рослини вирощуються в горщиковій культурі. Зимують на кухонному підвіконні, а з настанням теплих днів переселяються в сад.

7 найкорисніших спецій і прянощів: ваш власний кухонний город

Базилік

БазиликМає характерний насичений смак і аромат, фахівці розрізняють до 40 відтінків. Свої властивості рослина зберігає у замороженому і сушеному вигляді. Існують сорти з фіолетовим та зеленим забарвленням листя.

У часи Київської Русі базилік називали «царською травою» і застосовували для очищення організму. Недавні дослідження підтверджують — його можна застосовувати при захворюваннях шлунка і сечостатевої системи. Вважається, що аромат і смак базиліка сприяє поліпшенню пам'яті і проявляє імуностимулюючу дію.

Базилік додають в різні страви з м'яса, риби і овочів. Це неперевершені прянощі для маринування томатів.

А ще це природний репелент — там, де він росте, немає мух і комарів. Культура однорічна.

Любисток (зоря, любчик, любим-трава, гірська селера)

ЛюбистокДо недавнього часу кущ любистку був обов'язковим атрибутом кожного українського подвір'я. Рослина має густий і насичений терпкий земляний аромат, що нагадує запах селери. Добре зберігає свої властивості в сушеному і замороженому вигляді. Використовується як приправа до овочевих і м'ясних страв, хороший у соліннях.

Довгий час любисток вважався природним афродизіаком, який збільшує сексуальний потяг. Відваром листя і стебел обполіскують волосся для додання об'єму і блиску. Відвар з коренів допомагає позбутися від пігментних плям. Чай з любим-трави заспокоює і використовується при невралгіях.

Меліса лимонна (лимонна м'ята)

Мелисса лимоннаяБагаторічник з ніжним хвилюючим ароматом. Гарний медонос. Використовується як ароматична добавка до чорного, трав'яного або зеленого чаю, компоту. Такі напої тонізують, мають чітко виражений седативний (заспокійливий) ефект. Застосовується як наповнювач для саші. Надає пікантного смаку маринованим грибам. Свіже листя меліси можна додавати в салати, зелені супи або соуси. Сушене листя рослини рівноцінна заміна чорного або запашного перцю.

Всього один кущик меліси може врятувати від токсикозу, поліпшити апетит і нормалізувати обмінні процеси. Запах рослини здатний позбавити від головного болю, а відвар застосовують для полоскань при стоматологічних проблемах. Вона м'яко знижує кров'яний тиск, тому вживати цю рослину при гіпотонії потрібно з обережністю.

Орегано (материнка, душиця, звираж)

ОреганоВиключно декоративний високорослий багаторічник. Чудова приправа до риби і м'яса. Покращує смак винних напоїв — бальзамів, настоянок, вермутів. Збирають материнку в липні, в самий розпал цвітіння, обрізаючи верхівки пагонів (не більше 15 см).

Ця добре відома лікарська рослина — «жіноча трава». Сфера застосування материнки — акушерство та гінекологія. Як загальнозміцнювальний засіб, орегано незамінний при клімаксі та вагітності. Особливо корисний чай з материнки з додаванням чебрецю (тим'яну) в пропорції 1х1.

Майоран (заатар, ковбасна травичка, розмайран)

МайоранТеплолюбна рослина. Культивується два її різновиди: квітковий – невисокий однорічник – і листовий – багаторічний напівчагарник. Батьківщина прянощі — Азія. В Європу трава потрапила в 16 столітті і з того часу з успіхом вирощується. Користується популярністю у польській і прибалтійської кухні. Володіє особливим, дуже стійким солодкуватим ароматом та пряним, трохи пекучим смаком. Це обов'язкова добавка для домашніх копченостей, буженини та ковбаси. Добре поєднується з сирами, використовується при консервуванні овочів, особливо огірків. Сушену траву додають в солодкі напої – киселі та компоти.

Як і більшість ароматичних рослин, майоран має лікувальні властивості. У фармакопеях культура описується як тонізуючий, відхаркувальний і протимікробний засіб. Настої та відвари застосовують при головних болях, порушеннях сну і депресії. Зігрівальна і пом'якшувальна дія трави буде корисною при порушеннях менструального циклу. Мазь на основі майорану показана при нежиті у маленьких (до 3-х років) дітей.

Розмарин (морська роса, дайка, ладанна трава)

РозмаринУлюблена приправа відомого кухаря Джеймі Олівера. Теплолюбний, виключно ароматний, вічнозелений багаторічний напівчагарник. У природних умовах розмарин виростає до розміру невеликого деревця, в саду — це невеликий кущ заввишки не більше 1 м. Вирощується як горщикова культура. З настанням стійкого тепла, контейнер з рослиною можна прикопати в саду, а восени занести в будинок. Володіє яскравим незабутнім ароматом. Дуже хороша приправа до птиці та баранини. Покращує смак білокачанної капусти в соліннях. Обов'язковий елемент для приготування справжнього сациві. Використовується як віддушка для здобного тіста, додається в грог і глінтвейн. Застосовується для ароматизації олії або солі.

Розмарин — це потужний антиоксидант і стимулятор. Його вживання сприяє довголіттю і довгому активному життю. Завдяки своїм властивостям рослина чинить ефективний вплив на основні системи нашого організму: кровоносну, дихальну, гормональну. Пряність корисна при загальному занепаді сил і апатії. Її застосовують для підтримуючої терапії після курсу хімії у ракових хворих. Культура здатна виводити з організму токсини.

Чебрець (тим’ян, богородична трава, дика м'ята, трава Єлени, фіміамник, фімбра, козача трава)

ТимьянЛіто. Степ. Спека. Розжарений вітер з гірким незабутнім запахом. Чебрець — трава, яка служить людині з початку віків. Культова рослина в прямому сенсі цього слова. Саме чебрецем були вистелені ясла, де лежав новонароджений Христос.

Аромат козачої трави потужний стимулятор. Він допомагає розкритися позитивним якостям особистості, підсилюючи особисту енергетику. Документально підтверджено згубний вплив фітонцидів чебрецю на хвороботворні мікроорганізми.

Але крім цього чебрець — відома пряність. Щіпка сухої трави або кілька листочків свіжої, і звичайний квасолевий суп перетворюється на вишукану страву. Маринад з додаванням чебрецю набуває витонченої пікантності, а м'ясо або риба – насиченого смаку. Чай з додаванням богородичної травички — прекрасний протизастудний засіб.

І на закінчення трохи городньої магії

Будь-які пряно-зеленні культури можуть застосовуватися для природного захисту овочів і оздоровлювати ґрунт. Для картоплі хорошим сусідом буде коріандр, для томата — базилік.

Плануючи посадки ароматичних культур, вибирайте ділянку біля кам'яної огорожі, альпійської гірки з великими валунами чи стіни будинку. Камені нагріються від сонця, а ввечері віддадуть своє тепло рослинам, які наповнять вечірній сад неповторним ароматом.

2018-02-28
Коментарі

Спасибі за коментар!

Товари зі статті
в 1 упаковці - 0.05 г
24 грн
в 1 упаковці - 0,1 г
9 грн
в 1 упаковці - 0,3 г
14 грн
в 1 упаковці - 0,3 г
9 грн
в 1 упаковці - 0,50 г
49 грн
39 грн
в 1 упаковці - 0,50 г
49 грн
39 грн
в 1 упаковці - 0,10 г
49 грн
39 грн
в 1 упаковці - 0,10 г
49 грн
39 грн
в 1 упаковці - 0,3 г
49 грн
39 грн
ДРУГИЕ СТАТЬИ

Найближчим часом ми з Вами зв'яжемося!

Передзвонити мені

Введіть свій номер телефону,
і ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

Реєстрація на сайті

Реєструючись, Ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та даєте згоду на обробку своїх персональних даних Докладніше про це

Зареєструватися, використавши соціальні мережі

Вже реєструвалися? Увійти в особистий кабінет тут

Попередження!

Вхід в особистий кабінет

Увійти як користувач соціальної мережі

У Вас ще немає власного профіля?
Зареєструватися

Забули пароль?

Введіть адресу своєї електронної пошти
і ми надішлемо Вам новий пароль для входу

Пароль висланий на пошту

Повідомити про наявність

На жаль цей продукт розпроданий або його немає в наявності на даний момент.
Залиште свою електронну пошту, ми відразу повідомимо Вас, коли товар з’явиться в продажу.

Товар доданий до Вашого замовлення!

Ви успішно підписалися

Спасибі, ви вже підписані на нашу розсилку

У кошику немає доданих товарів

Немає доданих товарів в Мій сад

Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати товари в "Мій сад"

Товар доданий в "Ваш сад"

Немає доданих статей

Стаття успішно додана!