Підтримка
Дім і Сад використовує cookie-файли, щоб поліпшити ваше враження від покупок на нашому сайті. Якщо ви продовжите користуватися нашими послугами, ми будемо вважати, що ви згодні з використанням cookie-файлів.
прийняти

Приймання замовлень

0 (800) 50-24-26

Відділ консультацій

0 (800) 60-32-42

Гарбуз в бочці: коли на ділянці немає місця

ТыкваГарбуз – чудова культура, яка дарує смачну ароматну м'якоть і корисне насіння. За ним нескладно доглядати, а зберігати можна просто під диваном протягом всієї зими. Але один «недолік» перекреслює всі достоїнства цієї культури – величезна площа розростання батогів. І дійсно, на стандартній ділянці в 6 соток, де потрібно посадити помідори, огірки, картоплю, фруктовий сад і ягідні чагарники не дуже й розгуляєшся з посадкою гарбуза.

Що ж робити? Посадити гарбуз в бочки! Так ви заощадите дорогоцінний простір, прикрасите ділянку і отримаєте заповітний урожай, причому на його кількість не вплине місце дислокації рослини. Батоги рослини будуть сповзати по бортах бочки, а не «розбігатися» по ділянці, а компост, який утворюється в ємності, можна буде використовувати в подальшому для інших рослин або розсади.

Підготовка тари

Подготовка тарыПочинати варто з підготовки бочки. Найкращий варіант – іржава ємність з кількома наскрізними отворами і без дна – так волога точно не буде застоюватися біля коренів. Якщо ви маєте у своєму розпорядженні тільки нові й «пристойні» бочки, зробіть в них дренажні отвори в днищі та на бортах. Якщо бочок в зоні досяжності немає, можна замінити їх старими автопокришками, поставивши одну на іншу у вигляді башти.

Ємність бажано пофарбувати в темний колір, щоб притягувати сонячні промені. У цьому випадку ґрунт всередині буде швидше прогріватися. А ще фарба послужить захистом від подальшої корозії металу бочки.

Відразу ж убезпечте батоги майбутніх мешканців ємності від заламування і пошкодження об гострі краї тари. Для цього візьміть старий шланг, розріжте його вздовж і натягніть на край бочки.

Коли всі приготування закінчені, поставте бочку на постійне місце. Воно повинно бути світлим і сонячним – в тіні урожаю ви не дочекаєтеся.

Підготовка землі

Наповнювати ємність біомасою допустимо восени та навесні. При цьому варто дотримуватися структури теплих грядок:

  • на дно укладають органіку, яка повільно перепріває, – трухляві пні, дрібні гілочки, папір, товсті трав'янисті пагони, бур'янисті трави з кореневою системою;
  • зверху насипають шар органіки, яка перетворюється на компост швидше – «вершки» коренеплодів, скошену траву, листя.

Через місяць, коли перші два шари осядуть, в бочку додають:

  • пісок (10 см);
  • ґрунт з грядок.

Для більш ретельного утрамбування перших двох шарів, можна навіть потоптатися по них ногами. Якщо бочку наповнюють навесні, то замість другого шару краще набрати напівперепрілої маси з компостної купи, трохи дерну або перегною.

Наприкінці квітня гарненько проливають вміст тари водою, а потім якимось ЕМ-препаратом. Таким чином стимулюється ріст бактерій, відповідальних за переробку органіки і перетворення її в живлення для гарбуза. Біомаса буде готова до посадки через місяць після всіх маніпуляцій.

Вирощування розсади

Выращивание рассадыУ той час як в ємності «зріє» земля, городники вирощують розсаду з насіння. Щоб збільшити врожайність садивного матеріалу, він повинен пройти три етапи:

  1. Прогрів. Він необхідний, щоб штучно «зістарити» насіння, тому що найбільші врожаї отримують з насіння минулого чи позаминулого року садивного матеріалу. Прогрівати насіння можна просто на сонечку: його викладають на чорний шматочок тканини і залишають під прямими променями на 5-6 годин. Більш складний варіант – в духовці з градусником. Починають прогрівання з 15°С і поступово збільшують температуру до 50°С. Тривалість процедури до 5 годин, протягом яких насіння періодично помішують. За допомогою прогрівання вдається знищити можливий грибок з поверхні садивного матеріалу.
  2. Замочування. Насіння складають у мішечок з марлі чи тканини і опускають у воду на день. Оптимальна температура – 25⁰С. Воду за цей час змінюють двічі. У результаті замочування отримують набрякле насіння.
  3. Загартовування. Насіння кладуть у холодильник (не в морозилку!), краще у відділення для овочів на кілька днів.

За час загартування готують ємності для посадки. Оптимальний варіант – окремі стаканчики, наприклад, з пластику по 0,1-0,2 л, оскільки культура не вимагає пікіровки.

Ґрунтосуміш складають з рівних часток біогумусу, кокосового субстрату і садової землі, змішують і насипають в стаканчики. Кожне насіннячко загортають на 3 см, вкривають плівкою ємності і ставлять в тепло, подалі від світла. Перші паростки з'являються трохи пізніше, як за тиждень.

Выращивание рассадыПісля того, як сім'ядольні листочки розкрилися, сіянці переставляють у світле місце. Якщо погода дозволяє і на вулиці більше 15°С, розсаду періодично виносять «на прогулянку» для загартування.

Формування 2-3 справжніх листочків – це сигнал до того, що гарбуз готовий до пересадки на постійне місце.

Увага! У рослини досить крихкі корінці, тому пересаджують її тільки разом із земляним грудочкою, методом перевалки. Після посадки рясно поливають культуру.

Догляд за гарбузом у бочці

Уход за тыквой в бочкеВ кожну ємність садять 1-2 рослини. Оптимальний час посадки – кінець весни – початок літа, але якщо раптом температура сильно знизиться, культури накривають великими пляшками з пластику без днища.

Завдяки значній масі зелені в бочці, корінцям гарбуза весь час буде тепло. Щоб рослини нормально розвивалися, ґрунтосуміш підтримують у зволоженому стані. За один полив використовують 10-20 літрів води. Для того, щоб біомаса швидше розкладалася, два рази за теплий період при поливі додають у воду ЕМ-препарат (50 крапель на відро). Молоді культури можна підгодувати трав'яним добривом, зрілим гарбузам підгодівлі не потрібні.

У дрібноплідних сортів на кожному кущику залишають за три гарбуза, після чого батоги прищипують. У великоплідних достатньо залишити по 1 зав'язі. Щоб батоги не розірвалися, особливо при посадці великоплідних сортів, гарбузам потрібні опори.

Урожай збирають в суху ясну погоду. Плоди зрізують з квітконіжками (не менше 7 см), так вони краще зберігаються.

Біомасу з бочки використовують для інших рослин, а щоб виростити гарбуз у наступному році, ємності необхідно спорожнити і заповнити свіжими компонентами. До речі, в бочках прекрасно ростуть не тільки гарбузи, але також кабачки, патисони, огірки і навіть картопля.

Тепер ви знаєте, як виростити гарбуз без втрати цінних метрів на ділянці. Бажаємо вам великих врожаїв!

2018-04-02
Коментарі

Спасибі за коментар!

Товари зі статті
К-сть в упаковці: 1 г
22 грн
14 грн
уже куплен
Купити
ДРУГИЕ СТАТЬИ

Найближчим часом ми з Вами зв'яжемося!

Передзвонити мені

Введіть свій номер телефону,
і ми зв'яжемося з Вами найближчим часом

Реєстрація на сайті

Реєструючись, Ви погоджуєтесь з політикою конфіденційності та даєте згоду на обробку своїх персональних даних Докладніше про це

Зареєструватися, використавши соціальні мережі

Вже реєструвалися? Увійти в особистий кабінет тут

Попередження!

Вхід в особистий кабінет

Увійти як користувач соціальної мережі

У Вас ще немає власного профіля?
Зареєструватися

Забули пароль?

Введіть адресу своєї електронної пошти
і ми надішлемо Вам новий пароль для входу

Пароль висланий на пошту

Повідомити про наявність

На жаль цей продукт розпроданий або його немає в наявності на даний момент.
Залиште свою електронну пошту, ми відразу повідомимо Вас, коли товар з’явиться в продажу.

Товар доданий до Вашого замовлення!

Вы уже купили акционный товар

Ви успішно підписалися

Спасибі, ви вже підписані на нашу розсилку

У кошику немає доданих товарів

Немає доданих товарів в Мій сад

Тільки зареєстровані користувачі можуть додавати товари в "Мій сад"

Товар доданий в "Ваш сад"

Немає доданих статей

Стаття успішно додана!